GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Bavlna, merino, bambus alebo alpaka — ktorú priadzu vybrať?

Bavlna, merino, bambus alebo alpaka — ktorú priadzu vybrať?


Pre tých, ktorí na háčkovanie alebo pletenie preferujú prírodné priadze, máme na výber z viacerých materiálov. Ak neviete, čo zvoliť, iste vám pomôže krátky prehľad ich vlastností, ktorý sme pre vás pripravili v nasledujúcom článku.




Bavlnené priadze

Bavlnu ako prírodný materiál pozná asi každý. Tento materiál je vhodný na výrobu letného a jarného oblečenia, príjemne chladí, je priedušný a dobre saje pot. Pri háčkovaní a pletení ale vopred počítajte s tým, že bavlna nie je elastická a oblečenie sa môže častom trochu vyťahať. Iste však oceníte jej farebnú stálosť. Ak si vyberiete macerovanú bavlnu, získate materiál s pekným leskom. Bavlnu možno prať v práčke, bude však trošku dlhšie schnúť. 

Merino vlna

Merino vlna sa získava zo špeciálne šľachtených oviec. Vlákna merino priadze sú duté, vďaka čomu zabránia prieniku teploty okolitého prostredia na pokožku. Práve preto je merino vhodné na nosenie v lete aj v zime. V zime vás spoľahlivo zahreje a v lete ochladí. Výhodu je, že hreje dokonca aj vtedy, keď navlhne. Merino vlna tiež dobre odvádza pot, urýchľuje jeho odparovanie a po vypraní rýchlo schne. Oblečenie z tohto materiálu je navyše priedušné, vhodné pre alergikov a príjemné na dotyk. 

Bambusové priadze

Bambusová priadza je mäkká, hebká a príjemná na nosenie. Vyznačuje sa schopnosťou absorbovať vlhkosť a chladivým efektom, preto je vhodná na výrobu oblečenia na jar alebo leto. Bambus výborne znášajú aj alergici a je prirodzene antibakteriálny. Túto priadzu môžete prať v práčke, pripravte sa však na dlhšiu dobu schnutia. 

Priadza z alpaky

Alpaka je nenáročné zviera, ktorého srsť sa používa ako zdroj kvalitného textilného vlákna. Vlákna alpaky sa vyznačujú prirodzeným leskom a jemnosťou a na dotyk sú hladšie ako ovčia vlna. Priadza z alpaky je priedušná, pevná a odolná. Na oblečení z alpaky iste oceníte jeho výborné izolačné vlastnosti a mäkkosť, ktorá vás doslova objíme. Vlna z alpaky sa dá aj zafarbiť, takže si ju môžete kúpiť v mnohých farebných odtieňoch. 


  Články