GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Tuniské (afgánske) háčkovanie

Tuniské (afgánske) háčkovanie

Okrem klasickej techniky háčkovania poznáme aj jej ďalšiu modifikáciu — tuniské háčkovanie. Dokážete ním vytvoriť nádherné vzory, a navyše je aj nenáročné na osvojenie.

Čo je to tuniské háčkovanie

Tuniské, iným názvom aj afgánske háčkovanie, tvorí akýsi prienik medzi technikou háčkovania a pletenia. Na rozdiel od klasického háčkovania sa tvorí na dlhom, zväčša 30 cm háčiku, ktorý pripomína pletacie ihlice. Veľkým rozdielom je však spôsob háčkovania. Každý riadok pozostáva z dvoch častí: Háčkovania smerom tam a späť. V prvom kroku sa uháčkuje retiazka, do ktorej sa následne robia očká, ktoré však na háčiku ostávajú. Po dosiahnutí konca retiazky sa uháčkuje retiazkové očko a očká, ktoré máme na háčiku sa postupne zháčkujú. Tento spätný chod môžeme čiastočne prirovnať k ukončovaniu pletenia.

Háčik na tuniské háčkovanie

Ako sme už spomenuli, na tuniské háčkovanie budete potrebovať  háčik, ktorý sa mierne odlišuje od klasického. Rozlišujeme dva druhy háčikov, ktoré môžete použiť: dlhý háčik a háčik s nadstaviteľným lankom. Dlhé háčiky sa od klasických odlišujú len dĺžkou rúčky, ktorá musí byť dlhšia, aby sa na ňu vošli očká urobené v prvom kroku. Ich nevýhodou môže byť obmedzená dĺžka v prípade, že háčkujete veci väčšej šírky. Problémom môže byť aj spôsob držania. Dlhší háčik je ťažší a po dlhšej práci vás z neho môžu začať bolieť prsty. Modernou alternatívou je háčik s nadstaviteľným lankom. Na konci rúčky je skrutka, do ktorej môžete zaskrutkovať lanko. Lanká na háčik sa dajú kúpiť v rôznych dĺžkach podľa vašej potreby.

Rozdiel vo voľbe háčika na tuniské háčkovanie spočíva aj v jeho hrúbke. Spôsob, akým sú očká tvorené, môže pri nesprávnej voľbe háčika vyústiť do pokrútenia finálneho projektu. Preto sa na tuniské háčkovanie väčšinou vyberá háčik o 2 veľkosti väčší, ako je doporučené na priadzi.

Môžete sa stretnúť aj s háčikmi, ktoré majú háčikové zakončenie na oboch koncoch. Tieto háčiky sú uspôsobené na tuniské háčkovanie s dvomi farbami a háčkovanie do kruhu.

Na aké projekty je vhodné tuniské háčkovanie

Najčastejšími výrobkami tvorenými tuniskou technikou sú deky, prehozy, obliečky alebo svetre a šály. Týmto typom háčkovania vzniká úplet, ktorý býva menej pružný, než klasický háčkovaný, preto je vhodný na výrobu vecí, ktoré nebudú vyžadovať vysokú prispôsobivosť či elasticitu. Pri výrobe oblečenia sa pre dosiahnutie väčšej pružnosti zvykne kombinovať klasická technika s tuniskou. 

Pre koho je vhodné tuniské háčkovanie

Napriek tomu, že sa môže sprvu zdať zložité, tuniské háčkovanie je prekvapivo jednoduché. Najväčšou výhodou oproti pleteniu je, že v rukách držíte iba jeden háčik, namiesto dvoch ihlíc. Nemusíte sa preto sústrediť na správne uchopenie a obávať sa, že by sa vám očká kĺzali a nechcene vyvliekali. Okrem jednoduchosti má tuniská technika i mnoho ďalších výhod, vďaka ktorým sa na nej, v dobrom slova zmysle, stanete zavíslí.


  Články