GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Tuniské háčkovanie – pletený vzor

Tuniské háčkovanie – pletený vzor

Jednou z techník, ktoré sa vám pri háčkovaní hrubších zimných úpletov určite zídu, je aj tuniské háčkovanie. Pripomína pletenie, ale postačí vám naň len jeden dlhý háčik, čo robí túto techniku oveľa jednoduchšou. V dnešnom článku vás naučíme ako tuniskou technikou háčkovať pletený vzor.


Kde môžete vzor využiť:

Tuniské háčkovanie vytvorí hrubší, pevným úplet s výraznou štruktúrou. Na rozdiel od pleteného úpletu je menej pružný. Pružnosť sa však vždy dá regulovať použitím väčšieho háčika alebo háčkovaním voľnejších očiek. Vďaka svojim vlastnostiam je preto tuniské háčkovanie vhodnejšie na výrobu zimného oblečenia. Môžete ním vytvoriť aj deky alebo šály či čiapky.


Čo budete potrebovať:

Ľubovoľnú priadzu

Tuniský háčik vo veľkosti o 1,5 – 3 mm väčšej, ako je odporúčané na priadzi


Ako postupovať:

Každý riadok sa skladá z dvoch častí: tam a späť.

Základ: Uháčkujte retiazku s ľubovoľným počtom očiek. Dĺžka retiazky bude udávať šírku vášho úpletu. Potom prácu otočte. 

1.riadok:

Tam: Preskočte 1.RO. Do očka na spodku nasled. RO vložte háčik, nahoďte priadzu a pretiahnite naspäť cez očko. 



Takto pokračujte do konca riadka, kedy budete mať na háčiku taký počet očiek, koľko ste urobili RO (- 1 očko, ktoré ste na začiatku riadka preskočili).



Späť: nahoďte priadzu a pretiahnite prvým očkom na háčiku.


*Opäť nahoďte priadzu a pretiahnite prvými dvoma očkami, ktoré máte na háčiku.* Postup medzi ** opakujte, až kým nebudete mať na háčiku už len 1 očko.

 

2.Riadok:

Tam: Preskočte 1. zvislú nitku v riadku. *Do medzery medzi prednou a zadnou nitkou nasled. zvislej nitky vložte háčik. 



Nahoďte priadzu a pretiahnite späť.


* Postup medzi ** opakujte až do konca riadka. Na konci riadka vložte háčik pod 2 zvislé nitky na okraji úpletu,

 

nahoďte priadzu a vytiahnite očko. 



Späť: rovnako ako časť späť 1.riadka

Ďalej pokračujte opakovaním 2.riadka až kým dosiahnete požadovanú dĺžku úpletu. V nasledujúcich riadkoch sa vám bude medzierka medzi prednou a zadnou nitkou, do ktorej vkladáte háčik, javiť jasnejšie.



Ako zabrániť vlneniu sa úpletu:

Vlnenie úpletu je veľmi častým problémom, ktorý pri tuniskom háčkovaní vzniká. Spôsobuje ho väčšie napätie nitiek na prednej strane, keďže háčkujeme iba z jednej strany. Všetky výrobky uháčkované tuniským háčkovaním budete musieť nakoniec nablokovať, aby sa napätie nitiek vyrovnalo.

Ak sa váš úplet stáča až príliš, skúste použiť väčší háčik, prípadne tenšiu priadzu. Niekedy dokonca stačí háčkovať o niečo voľnejšie očká a váš problém je rýchlo vyriešený. Úplet sa zvykne vlniť najmä na začiatku. Ako však pokračujete háčkovaním ďalších riadkov, začne sa vyrovnávať. Preto sa na začiatku nezľaknite, ak sa vám prvé riadky skrútia. Všetko na záver vyrieši nablokovanie alebo prežehlenie naparovacou žehličkou.



  Návody