GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

NÁVOD - Ako uháčkovať dokonalú guľu a valec

NÁVOD - Ako uháčkovať dokonalú guľu a valec

Guľa a valec sú základné tvary využívané najmä pri háčkovaní hračiek a plastických predmetov. Pri ich výrobe je dôležité dôsledne sa riadiť inštrukciami v návode, aby ste dosiahli naozaj symetrický a geometricky správny tvar. V nasledujúcom článku vás naučíme, ako jednoducho uháčkovať guľu alebo valec, ktoré budú spĺňať vaše očakávania.

Prečo háčkovať práve touto metódou?

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete guľu a valec háčkovať, no nie všetkými docielite naozaj symetrický vzhľad. Pri háčkovaní geometrických tvarov je dôležité dodržať rovnaký počet rozšírení a uberaní v každom riadku a rozmiestniť ich tak, aby vytvárali oválny tvar. Tieto poznatky sme zakomponovali do nasledujúceho návodu, podľa ktorého sa vám zaručene podarí vytvoriť rovnomerné tvary.

Čo budete potrebovať

ľubovoľnú priadzu

háčik

duté vlákno alebo inú výplň do háčkovaných výrobkov

označovač riadkov – pre jednoduchšiu orientáciu pri práci

nožnice

Postup pri háčkovaní gule a valca

 

Postup pre uháčkovanie gule sa skladá z troch častí. Prvou je vytvorenie kruhu. Jeho priemer nám bude udávať približný priemer gule/valca. Ďalším krokom je háčkovanie niekoľkých riadkov krátkych stĺpikov bez rozširovania alebo uberania, ktoré z kruhu vytvoria plastický tvar. V poslednom kroku budete postupne uberať očká, až sa tvar uzavrie.

Kruh - rozširovanie

1) 6KS do MK, PO do 1. KS (6)

2) V*6 (12)

3) (KS, V)*6 (18)

4) KS, (V, 2KS)*5, V, KS (24)

5) (3KS, V)*6 (30)

6) 2KS, (V, 4KS)*5, V, 2KS (36)

7) (5KS, V)*6 (42)

8) 3KS, (V, 6KS)*5, V, 3KS (48)

9) (7KS, V)*6 (54)

10) 4KS, (V, 8KS)*5, V, 4KS (60)

Pre dosiahnutie väčšieho priemeru postupujte navýšením počtu KS o 1 v každom nasledujúcom riadku. Párny počet KS rozdeľte dvomi a postupujte ako je znázornené v návode (riadok začnite polovičným počtom KS a ukončite polovičným počtom).



Krátke stĺpiky

Keď ste dosiahli požadovaný priemer, pokračujte nasledovne:

Pre uháčkovanie gule, uháčkujte také množstvo riadkov KS, aké sa rovná počtu riadkov, ktoré ste urobili v prvom kroku +1 riadok navyše. Napr. Ak ste v prvom kroku uháčkovali 5 riadkov, pokračujte háčkovaním 6 riadkov KS.

Pre uháčkovanie valca, je počet riadkov KS ľubovoľný. Bude záležať od toho, aký dlhý valec chcete vytvoriť. Minimálne však musí dosiahnuť o dva riadky viac, ako je váš počet riadkov v prvom kroku.

Uberanie

Nasledujúci krok je vlastne spätný chod prvého kroku. Namiesto pridávania 6KS budete v každom nasledujúcom riadku uberať 6KS, kým sa uzavrie otvor. Aby ste zistili, kde máte umiestniť uberania, spočítajte si počet KS v poslednom riadku, resp. počet KS v poslednom riadku prvého kroku. Ak máte v poslednom riadku napr. 48 KS, začnite háčkovať riadkom 3.

Pred ukončením nezabudnite vypchať výplňou!

1) 4KS, (A, 8KS)*5, A, 4KS (54) (60 v predošlom riadku)

2) (7KS, A)*6 (48) (54 v predošlom riadku)

3) 3KS, (A, 6KS)*5, A, 3KS (42) (48 v predošlom riadku)

4) (5KS, A)*6 (36) (42 v predošlom riadku)

5) 2KS, (A, 4KS)*5, A, 2KS (30) (36 v predošlom riadku)

6) (3KS, A)*6 (24) (30 v predošlom riadku)

7) KS, (A, 2KS)*5, A, KS (18) (24 v predošlom riadku)

8) (KS, A)*6 (12) (18 v predošlom riadku)

9) A*6 (6) (12 v predošlom riadku)

A*opak. Kým sa otvor uzavrie


V prípade, že je váš počet väčší ako 60, vydeľte ho 6 a následne od čísla, ktoré dostanete odčítajte 2. Tak zistíte, koľko KS musíte urobiť medzi jednotlivými uberaniami.

Napr. Počet KS v poslednom riadku je 72. 72:6 = 12; 12-2 = 10 To znamená, že medzi jednotlivými uberaniami musí byť 10 KS. Inštrukcie pre tento riadok by vyzerali takto: (10KS, A)*6. Keďže sa jedná o párne číslo, na dosiahnutie rovnomerného uberania a vyvarovanie sa nerovnostiam, odporúčame riadok háčkovať takto: 5KS, (A, 10KS)*5, A, 5KS. Ako je znázornené v návode, párne počty KS medzi riadkami začíname vždy polovičným počtom a končíme polovičným počtom KS.


  ČlánkyNávody