GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Štýlové háčkované „scrunchie“ gumičky

Štýlové háčkované „scrunchie“ gumičky

Obľúbené gumičky scrunchies sú už nejeden rok veľkým trendom. Nielenže sú praktické, ale sú aj skvelým módnym doplnkom k vašim outfitom. Podľa návodu, ktorý sme pre vás pripravili, si scrunchie gumičiek môžete uháčkovať koľko len chcete.


Čo budete potrebovať

  • Cca 20 g tenkej priadze – vhodnej na veľkosť háčika max 3 mm, my sme použili priadzu Alize Diva.
  • Háčik vo veľkosti odporúčanej na vašej priadzi, v našom prípade 3 mm.
  • Klasickú gumičku do vlasov.
  • Nožnice.
  • Ihlu na priadzu.


Použité skratky

RO – retiazkové očko

PO – pevné očko

PDS – polodlhý stĺpik


Ako postupovať

Výroba háčkovaných gumičiek vôbec nie je náročná. Postačí vám znalosť základov háčkovania a možno trochu cviku. Háčkované gumičky môžete vyrobiť viacerými spôsobmi pomocou rôznych druhov stĺpikov. My sme si zvolili háčkovanie polodlhými stĺpikmi do zadných nitiek, aby sme vytvorili štruktúrovaný pletený vzor.


Ako si upraviť hrúbku gumičky

,,Scrunchie“ gumičky existujú v rôznych veľkostiach. Pomocou nášho návodu si môžete hrúbku prispôsobiť tak, aby bola presne podľa vašich predstáv. 

Hrúbka vašej gumičky bude závisieť v prvom rade od hrúbky priadze, ktorú si zvolíte. Ak ste sa rozhodli pracovať s priadzou Alize Diva, pri dodržaní parametrov v návode bude hrúbka gumičky cca 3,5 cm. Šírku si môžete veľmi jednoducho upraviť znížením, prípadne zvýšením počtu základných retiazkových očiek, háčkovaných v prvom kroku. My sme háčkovali gumičku z 20 retiazkových očiek. Znížením počtu napríklad na 15 RO získate decentnú a elegantnú ozdobu. Naopak zvýšením počtu retiazkových očiek si vytvoríte neprehliadnuteľný a extravagantný módny doplnok.


Ako háčkovať

1.krok: Pripravte si priadzu, háčik a gumičku, ktorá bude tvoriť základ vašej „scrunchie“. Z priadze uháčkujte základnú retiazku, pozostávajúcu z 20 RO, prípadne z iného počtu, ak si chcete hrúbku upraviť. Gumičku do vlasov navlečte na retiazku. Potom spojte oba konce retiazky pevným očkom, aby ste vytvorili kruh. Dajte si pri tom pozor, aby retiazka nebola nikde pretočená.






2.krok: Nahoďte priadzu a uháčkujte PDS do nasledujúceho RO. Postupujte ďalej háčkovaním PDS do každého ďalšieho RO až do konca riadka.


3.krok: V tomto kroku vás naučíme vytvoriť pletený vzor, ktorým budete gumičku ďalej háčkovať. Ako sme už spomenuli v úvode, pletený vzor vytvoríte háčkovaním PDS do zadných nitiek stĺpikov v predchádzajúcom riadku. Pri bežnom háčkovaní by ste PDS robili do očiek v tvare V, ktoré sa nachádzajú na vrchu háčkovaných stĺpikov. Na obrázku sme ich vyznačili červenou farbou.




V niektorých prípadoch môžete PDS háčkovať iba do jedného z dvojice očiek: do predného alebo zadného. Zadné nitky očiek sú veľmi podobné zadným očkám. Nachádzajú sa však až za zadnými očkami, nenachádzajú sa teda na vrchu stĺpikov. Na ich rozlíšenie vám pomôže, ak svoju prácu otočíte rubovou stranou nahor. Na obrázku sme zadné nitky odlíšili modrou farbou.





Do zadných nitiek všetkých dvadsiatich stĺpikov v riadku háčkujte PDS. Už po prvých takto uháčkovaných stĺpikoch sa vám začne vytvárať pletený vzor.




4.krok: Teraz, keď už viete ako nový vzor háčkovať, stačí vám ho len opakovať v každom ďalšom riadku.




Postupne tak obháčkujete celú základnú gumičku.




To, čo robí gumičky scrunchie tak zaujímavými je ich pokrčený vzhľad. Preto tu s háčkovaním neskončite, ale háčkujte ďalej. Po niekoľkých ďalších riadkoch sa vám úplet začne riasiť.


5.krok: Kedy viete, že je gumička hotová? Natiahnite základnú gumičku najviac ako sa dá. Ak váš úplet pokrýva celú jej plochu aj v natiahnutom stave, znamená to, že už ste uháčkovali dostatočný počet riadkov. Posledné riadky môžu byť náročnejšie. Pravdepodobne sa vám budú háčkovať pomalšie, keďže budete musieť už uháčkovanú časť trochu poskladať a nariasiť, aby sa vám všetko na základnú gumičku zmestilo. V tomto kroku sa však určite neunáhlite. Ak bude váš úplet príliš krátky, gumička po natiahnutí vo vlasoch stratí všetky záhyby.




6.krok: Keď dosiahne úplet dostatočnú dĺžku, zostáva vám už len zháčkovať jeho konce. Nájdite oba konce háčkovanej gumičky a čo najlepšie ich rozprestrite tak, aby smerovali k sebe. Vložte háčik do zadnej nitky nasledujúceho PDS, ako keby ste chceli pokračovať v háčkovaní pleteného vzoru. Následne vložte háčik do základnej retiazky na začiatočnom konci úpletu.




Nahoďte priadzu a prevlečte háčik späť cez všetky očká na háčiku. Tým ste vytvorili prvé PO zháčkovania. Rovnakým spôsobom pokračujte aj ďalej. Vždy zháčkujte zadnú nitku v poslednom riadku úpletu s retiazkovým očkom v prvom riadku.




Dajte si pozor, aby ste žiadne očká nevynechali. Keď sa dve časti gumičky spoja, môžete odstrihnúť priadzu a váš výtvor ukončiť.




Na záver nezabudnite koniec priadze pomocou ihly na priadzu dobre schovať, aby sa po čase nevyvliekol. Teraz vám už ostáva len pochváliť sa vašim novým výrobkom svojim priateľkám.




  Návody

Alize Diva 382

Alize Diva 382

Má širokú paletu farieb a výborne sa s ňou pracuje. Je vhodná na jarné..

2.40€
Alize Diva 363

Alize Diva 363

Má širokú paletu farieb a výborne sa s ňou pracuje. Je vhodná na jarné..

2.40€
Alize Diva 619

Alize Diva 619

Má širokú paletu farieb a výborne sa s ňou pracuje. Je vhodná na jarné..

2.40€
Tulip Etimo háčik 3 mm

Tulip Etimo háčik 3 mm

Háčiky Tulip Etimo sú háčiky špičkovej kvality od známeho japonského v..

8.65€