Ako naučiť deti háčkovať

list v: Návody a rady :
Ako naučiť deti háčkovať

Učenie detí ručným prácam je veľmi obohacujúce pre vás aj pre dieťa. Bude si však vyžadovať veľa trpezlivosti a vaše bežné zručnosti vám pri tom nemusia vždy stačiť. Aby ste boli v učení úspešní, pripravili sme si pre vás niekoľko rád, ako postupovať. 

Učenie detí ručným prácam je veľmi obohacujúce pre vás aj pre dieťa. Bude si však vyžadovať veľa trpezlivosti a vaše bežné zručnosti vám pri tom nemusia vždy stačiť. Aby ste boli v učení úspešní, pripravili sme si pre vás niekoľko rád, ako postupovať. 

Vybavte sa dostatkom vhodnej priadze

Staršie priadze a rôzne zvyšky z vašich výrobkov budú skvelým materiálom, na ktorom sa deti môžu učiť háčkovať. Mali by to byť priadze, ktoré vám už nebudú chýbať, no zároveň také, ktoré ešte držia a nerozpadávajú sa. Mali by byť schopné odolať aj väčšiemu tlaku, keďže pri učení sa deťom môže priadza zamotať a zauzľovať. Čo sa týka hrúbky priadze, ideálne je začať s hrubšou a veľkosťou háčika 5 -10 mm. Hrubá priadza zabezpečí dostatočnú veľkosť očiek, aby bolo háčkovanie prehľadné. Zároveň bude výrobok rýchlo naberať na veľkosti, čo bude pre dieťa povzbudením. 

Voľba správneho háčika

Čím väčší háčik si zvolíte, tým lepšie. Je dôležité, aby sa dieťaťu hlavne pohodlne držal. Na tento účel sú preto vhodné háčiky s ergonomickou rúčkou. Ergonomická rúčka sa postará o to, že sa háčik v rukách nebude šmýkať a zároveň nespôsobí kŕče v prstoch.

Učenie krok za krokom

Keď budete dieťa učiť háčkovať, je dôležité postupovať pomaly a dôsledne. Rýchle pokroky, ktoré spozorujete, môžu zvádzať na príliš rýchle postupovanie. To môže následne spôsobiť, že si niektoré zručnosti dostatočne neosvojí a neskôr mu budú chýbať. Nové stĺpiky preto dieťa učte až vtedy, ak už dobre zvláda tie predošlé.

Nechajte dieťa skúšať

Keď vidíte, ako sa vaše dieťa trápi s nejakým úsekom, nepomáhajte mu viac, ako je nutné. V takýchto situáciách buďte trpezliví a ukážte mu postup aj niekoľkokrát. Hlavne ho nechajte skúšať aj samé. Myslite na to, že ak bude chcieť dieťa vytvoriť svoj vlastný výrobok, bude musieť ovládať aj náročnejšie časti. Zistenie, že sa s nimi dokáže popasovať takmer bez pomoci, mu bude skvelou motiváciou.

Na začiatok to nebude perfektné

Pri učení detí háčkovať sa vám zíde zaspomínať si na vaše začiatky. Nevyžadujte od nich, aby boli ich výrobky dokonalé a presné hneď nazačiatku. Robením chýb a hľadaním riešení sa môžu naučiť oveľa viac. Ak máte doma perfekcionistu, ktorý je znepokojený svojimi prvými pokusmi, vysvetlite mu, ako ste začínali vy. Dôležité je vaše dieťa pri tvorení podporovať a každý, aj ten malý náznak pokroku, patrične oceniť.

Tréning je základ

Inak ako pravidelným tréningom sa vaše dieťa háčkovať nenaučí. Tréning by ale v žiadnom prípade nemalo vnímať ako povinnosť alebo niečo nudné. Akonáhle ovláda základné stĺpiky, môžete investovať do novej priadze, z ktorej môže začať vyrábať niečo aj samostatne. Tým ho motivujete k precvičovaniu získaných zručností, na konci ktorého bude odmenené svojím prvým výrobkom.

Prvé výrobky

Akonáhle má dieťa zvládnuté základy, môžete prejsť na prvé výrobky. Otázka, čím začať, je veľmi dôležitá. Začnite zľahka a jednoducho. Tak, ako keď ste sa učili základy. Dovoľte svojmu dieťaťu zvoliť si priadzu, ale vyhnite sa príliš tenkým priadzam alebo tmavým farbám. Porozprávajte sa o tom, čo by chcelo vyrobiť a urobte patričný kompromis, aby boli obe strany spokojné.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December