GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

2 jednoduché spôsoby ako spájať háčkované štvorce

2 jednoduché spôsoby ako spájať háčkované štvorce

S háčkovanými štvorcami sa už stretol asi každý. Sú farebné, veselé a najmä sa z nich dá vyrobiť množstvo prekrásnych vecí do domácnosti alebo do vášho šatníka. Dôležitým krokom pri vyrábaní vecí z háčkovaných štvorcov je ich spájanie do veľkého úpletu, ktoré vás naučíme v nasledujúcom článku.


Spájanie štvorcov zháčkovaním

Zháčkovanie je veľmi často používaný spôsob spájania štvorcov. Môžete ho použiť pri spájaní menšieho počtu, napríklad pri vyrábaní vankúša, ako aj pri háčkovaní veľkej deky. Tento spôsob sa teší veľkej obľube najmä vďaka úhľadne pôsobiacemu švu, ktorý celému úpletu dodá novú textúru. Môžete ho použiť na spájanie takmer všetkých typov háčkovaných štvorcov. Vyhnite sa mu však pri spájaní štvorcov príliš odlišných farieb. Šev v kontrastnej farbe by mohol pôsobiť príliš rušivo.


Ako na to

Pripravte si háčik, ktorým ste štvorce háčkovali, a priadzu, ktorú na zháčkovanie použijete. Môže to byť priadza vo farbe vašich štvorcov, ale aj v inej, kontrastnej farbe. Odlišná farba švu zvýrazní retro nádych vašich háčkovaných výrobkov.

Najprv si pred seba rozprestrite háčkované štvorce, ktoré budete spájať. Uložte ich tak, aby sa ich rohy navzájom dotýkali. Dôležité je, aby šev, ktorý vytvoríte, spájal štvorce od rohu k rohu. Pre lepšiu prehľadnosť si jednotlivé rohy štvorcov môžete spojiť označovačmi riadkov.




Začnite vytvorením záčiatočného očka na háčiku. Do predného očka stĺpika, prípadne retiazkového očka, ktoré vytvára roh štvorca (ležiaceho na vašej pravej strane), vložte háčik.




Ďalej vložte háčik aj do zadného očka stĺpika, ktorý je v rohu druhého štvorca (na vašej ľavej strane).




Potom nahoďte priadzu a urobte pevné očko, tj. pretiahnite cez všetky očká na háčiku. Dajte si pozor, aby ste priadzu, ktorú budete nahadzovať, viedli zo spodnej strany štvorcov.




Rovnakým spôsobom pokračujte aj pri ďalších očkách. Vždy spájajte predné očko stĺpika na pravom štvorci so zadným očkom stĺpika na ľavom štvorci. Dajte pozor, aby ste žiadne očko nepreskočili.





Spájanie štvorcov zošitím

Ďalším spôsobom spájania štvorcov je zošívanie. Je ideálne na spájanie štvorcov v rôznych farbách. Šev pri ňom takmer vôbec nevidno, čím získate hladký a minimalistický spoj. Využiť ho môžete aj pri spájaní väčšieho množstva štvorcov, nakoľko je veľmi rýchlo hotový.


Ako na to

Jediné, čo budete potrebovať, je ihla na priadzu a samotná priadza, ktorou budete štvorce spájať. Najlepšie je zvoliť priadzu vo farbe úpletu. Pre lepšiu prehľadnosť sme zvolili výraznejšiu farbu.




Začnite tým, že si pred seba jednotlivé štvorce rozprestriete. Potom vezmite prvé dva, ktoré budete zošívať, a položte ich na seba tak, aby lícovou stranou smerovali k sebe. Rubová strana bude na vrchu.




Ihlu, na ktorú ste si navliekli niť, prestrčte cez zadné očko stĺpika, ktorý sa nachádza v rohu prvého štvorca. Toto očko sa bude z rubovej strany javiť ako predné očko, ale ak štvorec otočíte, zistíte, že ide o zadné očko. Pokračujte ďalej prestrčením ihly cez zadné očko stĺpika, prípadne retiazkového očka, nachádzajúceho sa v rohu, na druhom štvorci. Štvorce prišívajte priložené k sebe lícovými stranami. Pre lepšiu prehľadnosť fotografie sme ich oddelili.



 

Ihlu s priadzou pretiahnite cez očká. Na konci nechajte cca 10 cm kúsok priadze na ukončenie.




Ďalej pokračujte vložením ihly do zadných očiek ďalších stĺpikov v oboch štvorcoch, z opačnej strany.




Takto postupujte, až kým štvorce spojíte. Počas zošívania si dajte pozor, aby ste niektoré očko nepreskočili. Keď háčkované štvorce zošijete, zatiahnite naraz za horný aj dolný koniec priadze, aby sa stehy dobre utiahli.




Na záver nezabudnite urobiť pevný uzlík a schovať konce priadze.



  Návody

Alize Cotton gold 458 Slonovinová

Alize Cotton gold 458 Slonovinová

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
Alize Cotton gold 518 Ballerina ružová

Alize Cotton gold 518 Ballerina ružová

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
YarnArt Jeans / Gina 70

YarnArt Jeans / Gina 70

Priadza YarnArt JEANS / GINA je už roky najobľúbenejšou vlnou. Má veľm..

1.55€
Tulip Etimo ROSE háčik 3,5 mm

Tulip Etimo ROSE háčik 3,5 mm

..

12.60€