GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Amigurumi alebo ako začať háčkovať hračky

Amigurumi alebo ako začať háčkovať hračky

Ak radi vo voľnom čase tvoríte, určite ste sa už niekedy stretli s háčkovanými hračkami resp. amigurumi. Táto technika posledných desať rokov zažíva obrovský rozmach a získala si množstvo fanúšikov po celom svete. V nasledujúcom článku vás s ňou zoznámime a prezradíme vám, ako môžete začať tvoriť aj vy. 




Čo znamená amigurumi?

Amigurumi je japonská technika tvorenia háčkovaných alebo pletených postavičiek. Častokrát sú to zvieratká, hračky, roztomilé postavičky či malé predmety. Väčšinou sa háčkujú menším háčikom, aby lepšie držali tvar. Na záver sa hračka vypchá dutým vláknom.

Aké pomôcky si zaobstarať?

Tvorba háčkovaných hračiek patrí prekvapivo medzi menej náročné projekty, čo sa týka množstva pomôcok. Niektoré sa budú líšiť v závislosti na projekte. Na začiatok vám však postačí len päť vecí: háčik, priadza, duté vlákno, ihla na priadzu a návod. V niektorých prípadoch budete potrebovať ešte bezpečnostné očká pre bábiky alebo zvieratká a označovač riadkov. Keďže pri háčkovaní hračiek budete potrebovať širokú škálu farebných priadzí, môžete využiť i zvyšky, ktoré vám ostali z iných projektov.

Aká priadza je najvhodnejšia na háčkovanie hračiek?

Háčkované hračky sa dajú uháčkovať takmer z akejkoľvek priadze, no ako sami zistíte, z niektorých druhov vám to pôjde ľahšie. Najčastejšie používanou priadzou sú bavlnené, prípadne zmesové priadze bavlna-akryl, ako napríklad YarnArt Jeans. Tieto priadze sú mäkké, dobre držia tvar a ľahko sa s nimi pracuje. V poslednej dobe sa do popredia dostávajú aj ženilkové priadze. Sú veľmi príjemné na dotyk a majú zaujímavý, zamatový vzhľad.

Musím mať skúsenosti s háčkovaním?

Ak s háčkovaním len začínate, máme pre vás skvelú správu. Technika amigurumi je veľmi obľúbená aj vďaka svojej nenáročnosti. Na rozdiel od háčkovaného oblečenia, využíva len základné očká, ktoré si pri tvorení rýchlo osvojíte. Skúsení tvorcovia háčkovaných vecí, sa však nudiť určite nebudú. Návody na háčkované hračky môžete nájsť v rôznych stupňoch náročnosti a množstve zaujímavých variácií.

Kde nájdem návody na amigurumi?

Návody na amigurumi dnes nájdete na množstve internetových stránok, dokonca i na našom blogu. Mnoho ich získate úplne zadarmo, prípadne si ich môžete zakúpiť za symbolickú cenu. Niektoré vydavateľstvá vydávajú knihy a časopisy, s návodmi a foto postupmi.

Pred tým, než začnete svoj prvý projekt, mali by ste sa oboznámiť so skratkami najčastejšie používanými v návodoch. Vo väčšine z nich, najmä v tých pre začiatočníkov, nájdete aj ich vysvetlenie sprevádzané užitočnými fotografiami.

Akú výplň je najlepšie použiť?

Najčastejšie používanou výplňou je duté vlákno, ktoré je vhodné aj pre alergikov a je hygienicky nezávadné. Veľa začiatočníkov začína svoje prvé projekty vypchávať vatou, ktorá má však hneď niekoľko nedostatkov. Nedrží dobre tvar a vytvára tvrdé hrče. Hračky potom nie sú vypchaté rovnomerne a po opratí sa vata navyše celkom scvrkne. Okrem dutého vlákna môžete použiť aj prírodné alternatívy ako sú napríklad kukuričné vlákno, konopná výplň alebo aromatická levanduľa.


  Články