GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Návod na: letný háčkovaný klobúčik

Návod na: letný háčkovaný klobúčik

Klobúky sú neoddeliteľnou súčasťou leta a praktickým spoločníkom do slnečného počasia. Aby vám v šatníku ani toto leto žiadny nechýbal, pripravili sme si pre vás jednoduchý návod. Vhodný je pre všetky malé aj veľké dámy.


Čo budete potrebovať

  • 100g bielej priadze Alize Bella
  • 50g melírovej priadze Alize Bella Batik
  • 2,5 mm háčik
  • Ihlu na priadzu
  • Nožnice


Použité skratky

RO – retiazkové očko

MK – magický kruh

KS – krátky stĺpik

DS – dlhý stĺpik

PDS – polodlhý stĺpik

PO – pevné očko


Ako háčkovať klobúčik

Klobúčik sa háčkuje v troch fázach. Prvou bude uháčkovanie hornej časti, ktorú bude tvoriť kruh. Následne uháčkujete bočnú časť, ktorá je háčkovaná z obdĺžnikového úpletu, ktorý sa na záver zošije do kruhu. Posledným krokom bude háčkovanie volánikového okraja z melírovej priadze. Podľa tohto návodu na klobúčik si môžete uháčkovať veľkosť pre deti aj dospelých. Nižšie vám tiež poradíme, ako si veľkosť klobúka prispôsobíte vašim potrebám.


Postup

1.časť – vrch klobúka

2RO na začiatku riadka sa počítajú ako 1DS

Háčkujte z bielej priadze:


Dospelácka veľkosť

1) 2RO+11DS do MK, PO do 1. DS (12)




2) 2RO, DS do toho istého DS, do ktorého ste háčkovali RO, 2DS do každého DS do konca riadka, PO do 1.DS (24)




3) 2RO, DS do toho istého DS, DS do nasled. DS, (2DS do nasled. DS, DS do nasled. DS)*11, PO do 1.DS (36)

4) 2RO, 2DS do nasled. DS, (2DS, 2DS do nasled. DS)*11, DS do nasled. DS, PO do 1.DS (48)




5) 2RO, DS do toho istého DS, 3DS, (2DS do nasled. DS, 3DS)*11, PO do nasled. DS (60)

6) 2RO, DS do nasled. DS, 2DS do nasled. DS, (4DS, 2DS do nasled. DS)*11, 2DS, PO do 1.DS (72)

7) 2RO, DS do toho istého DS, 5DS, 2DS do nasled. DS, 5DS, PO do 1.DS (84)

8) 2RO, 2DS, 2DS do nasled. DS, (6DS, 2DS do nasled. DS)*11, 3DS, PO do 1.DS (96)

9) 2RO, DS do toho istého DS, 7DS, (2DS do nasled. DS, 7DS)*11, PO do nasled. DS (108)

10) 2RO, 3DS, 2DS do nasled. DS, (8DS, 2DS do nasled. DS)*11, 4DS, PO do 1.DS (120)

11) 2RO, DS do toho istého DS, 9DS, (2DS do nasled. DS, 9DS)*11, PO do 1.DS (132)

12) 2RO, 4DS, 2DS do nasled. DS, (10DS, 2DS do nasled. DS)*11, 5DS, PO do 1.DS (144)

Ukončite a schovajte koniec priadze



 

Obvod zhotoveného kruhu by mal približne zodpovedať obvodu vašej hlavy. Podľa potrieb si môžete návod jednoducho upraviť. Pre menší klobúčik, urobte o jeden či dva riadky menej a potom ukončite, Pre väčší, pokračujte v háčkovaní ďalšieho riadka tak, že medzi jednotlivými rozširovaniami (2DS do jedného DS) uháčkujete v každom riadku o 1KS navyše. To znamená, že v nasledujúcom riadku budete háčkovať 2RO, 2DS do nasled. DS, 11DS a 2DS do nasled DS...

 

Detská veľkosť

Postupujte podľa postupu uvedeného vyššie. Háčkujte toľko riadkov, kým nebude obvod uháčkovného kruhu zodpovedať približnému obvodu hlavy vášho dieťaťa. Potom odstrihnite priadzu a ukončite.

2.časť – bočná strana klobúčika v hviezdicovom vzore

Háčkujte z bielej priadze:


Dospelácka veľkosť

1) 155 RO

2) Háčik vložte do 2. RO, nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez očko, ďalej (vložte háčik do nasled. RO, nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez očko)*opak. ešte 4-krát, kým budete mať na háčiku 6 očiek. Potom nahoďte priadzu a pretiahnite cez všetky očká na háčiku. Potom háčkujte 1RO. Vytvorili ste vašu prvú hviezdicu.





Na vytvorenie ďalších hviezdic: vložte háčik do medzierky, ktorá sa vytvorila pod 1RO, ktoré ste práve uháčkovali (na obrázku vyznačené oranžovou farbou)




nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez očko. Ďalej vložte háčik do posledného očka, ktoré tvorí vašu prvú hviezdicu (na obrázku vyznačené zelenou farbou)




nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez očko. Potom vložte háčik aj do RO pod posledným očkom hviezdice (na obrázku vyznačené modrou farbou)




Ďalej vložte háčik do nasled. RO, nahoďte priadzu a petiahnite späť cez očko. Tento posledný krok zopakujte ešte do nasledujúceho RO. Teraz by ste mali mať na háčiku opäť 6RO.




Nahoďte priadzu a pretiahnite háčik cez všetky tieto očká. Potom uháčkujte 1RO. Vaša ďalšia hviezdica je hotová. Do konca riadka postupujte háčkovaním hviezdic podľa tohto postupu.

Na konci riadka vám zostane 1RO, do ktorého uháčkujete 1PDS.




Potom úplet otočte.

3) Uháčkujte 2RO, potom háčkujte 2PDS do každého stredu hviezdice (vyznačené na obrázku)




Pokračujte až do konca riadka, do posledného stĺpika uháčkujte 1PDS. Otočte.

4) Uháčkujte 3RO, háčik vložte do 2. RO od háčika, nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez očko, to isté urobte aj do nasled. RO. Ďalej vkladajte háčik do každého z nasled. 3 PDS a vždy nahoďte očko a pretiahnite späť, aby ste mali na háčiku opäť 6 očiek.




Potom nahoďte priadzu a pretiahnite cez všetkých 6 očiek na háčiku. Ďalej háčkujte 1RO.




Prvá hviezdica tohto riadka je hotová. Všetky ďalšie hviezdice háčkujte podľa postupu, ktorý ste opakovali v riadku 3. Namiesto háčkovania do RO budete háčkovať do PDS predošlého riadka. Na konci riadka uháčkujte do posledného očka 1PDS. Otočte.

Riadky 3 a 4 opakujte ešte 6 krát. Potom uháčkujte ešte jedenkrát riadok 3 a ukončite.

Takto uháčkovaný úplet priložte lícovou stranou k lícovej strane 1. časti a po obvode prišite.




Obvod bočnej časti si môžete upraviť podľa vašich preferencií. Pre menší môžete bočnú časť prišívanú na vrchnú časť trochu natiahnuť. Pre väčší obvod prišívajte bočnú časť voľnejšie. Po prišití celého obvodu zošite dva konce bočného pásu dokopy. Ak vám na konci ostalo niekoľko cm úpletu navyše, založte ho dovnútra klobúčika.




Detská veľkosť

Na detskú veľkosť uháčkujte v prvom kroku 135 RO. Tento počet bude udávať dlĺžku  teda aj obvod strednej časti klobúčika. Ak háčkujete pre menšie deti, bude vám stačiť uháčkovať 125 RO. Ďalej postupujte rovnako ako pri dospeláckej veľkosti. 

3.časť – okraj klobúčika

Veľkosť pre dospelých aj deti sa háčkuje rovnako:

1RO na začiatku riadka sa ráta ako 1KS.

2RO na začiatku riadka sa ráta ako 1PDS.

1) Na začiatok posledného riadka bočného pásu napojte melírovanú priadzu. Na začiatku riadka uháčkujte 1RO. Potom pomocou KS obháčkujte celý okraj bočného diela. Na konci riadka PO do 1.KS.



 

2) 2RO, PDS do KS, do ktorého ste háčkovali 2RO, 5PDS, (2PDS do nasled. KS, 5PDS)*opak. do konca riadka, na konci riadka PO do 1.PDS



 

Môže sa stať, že na konci riadka vám nevyjde presný počet 5 PDS, uháčkujte preto toľko PDS koľko KS vám zostáva v riadku.

 

3) 2RO, PDS do PDS, do ktorého ste háčkovali 2RO, 6PDS, (2PDS do nasled. PDS, 6PDS)*opak. do konca riadka, na konci riadka PO do 1.PDS

 

4) 2RO, PDS do PDS, do ktorého ste háčkovali 2RO, 7PDS, (2PDS do nasled. PDS, 7PDS)*opak. do konca riadka, na konci riadka PO do 1.PDS

 

5) 2RO, PDS do PDS, do ktorého ste háčkovali 2RO, 8PDS, (2PDS do nasled. PDS, 8PDS)*opak. do konca riadka, na konci riadka PO do 1.PDS

 

6) 2RO, PDS do PDS, do ktorého ste háčkovali 2RO, 9PDS, (2PDS do nasled. PDS, 9PDS)*opak. do konca riadka, na konci riadka PO do 1.PDS

 

7) 2RO, PDS do PDS, do ktorého ste háčkovali 2RO, 10PDS, (2PDS do nasled. PDS, 10PDS)*opak. do konca riadka, na konci riadka PO do 1.PDS

 

8) PO do každého PDS po celom obvode okraja klobúka, na konci riadka PO do 1.PO, potom ukončite a schovajte koniec priadze



 

Ak by ste chceli okraj klobúčika širší, pokračujte v háčkovaní spôsobom ako v riadkoch 3 - 7 tak, že vždy pridáte 1PDS medzi rozšíreniami, teda 2PDS do nasled. PDS.

 

Teraz už stačí len schovať všetky konce priadzí a váš klobúčik je hotový.




  Návody

Alize Bella Ombre Batik 7404, 250 gr

Alize Bella Ombre Batik 7404, 250 gr

Tenká jemná letná priadza vyrobená zo 100% prírodnej bavlny. Má dlhý a..

11.00€
Alize Bella 55 biela, 100 gr

Alize Bella 55 biela, 100 gr

Veľmi príjemná bavlnená priadza vhodná na pletenie aj háčkovaie jarnýc..

3.00€
Alize Bella Batik 2807, 100g

Alize Bella Batik 2807, 100g

Veľmi jemná a príjemná melírovaná priadza vhodná na pletenie aj háčkov..

3.60€
Tulip Etimo ROSE háčik 2,5 mm

Tulip Etimo ROSE háčik 2,5 mm

..

12.60€