GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Ako háčkovať cikcakový vzor

Ako háčkovať cikcakový vzor

Cikcakový vzor patrí medzi klasiku, ktorá ani po rokoch nevychádza z módy. Je jednoduchý, krásny na pohľad a poskytuje množstvo priestoru pre rozlet vašej fantázie. V dnešnom článku vás naučíme, ako cikcakový vzor háčkovať.


Cikcakový vzor a jeho široké využitie

Tento vzor je medzi milovníkmi háčkovania už akousi tradíciou. Vo verzii, ako ho poznáme, sa prvýkrát objavil už v tridsiatych rokoch 20. storočia a dodnes sa teší veľkej obľube. Nie je veľmi zložitý a veľkou výhodou je, že na jeho zhotovenie vám postačí ovládať len krátke stĺpiky a retiazkové očká.

Najčastejšie sa cikcakový vzor používa pri háčkovaní diek, prehozov či koberčekov. Môžete sa s ním však stretnúť aj pri háčkovaní tašiek alebo rôznych kúskov oblečenia. Vďaka atraktívnemu vzoru úpletu si určite nájde miesto aj vo vašej domácnosti.


Ako háčkovať

Na háčkovanie cikcakového vzoru vám postačí priadza a háčik vo vhodnej veľkosti.


1.krok

Tak ako pri ostatných háčkovaných vzoroch, začnite uháčkovaním retiazky. Počet retiazkových očiek, ktoré ju budú tvoriť, by sa mal rovnať násobku 16 RO + 2RO. Po uháčkovaní retiazky ju otočte a pokračuje nasledujúcim krokom.


2.krok

Na začiatku tohto riadka uháčkujte do 2. RO od háčika 2KS. Ďalej pokračujte háčkovaním opakovania: *KS do nasledujúcich 7 RO, preskočte nasled. RO, háčkujte KS do nasled 7 RO, do nasled. RO háčkujte 3KS*. Pasáž označenú hviezdičkami opakujte, až kým sa dostanete po predposledné RO v riadku (vrátane). Do posledného RO háčkujte 2KS presne tak ako na začiatku riadka. Potom úplet otočte.





3. krok

Na začiatku riadka uháčkujte 1RO. Do 1. KS v riadku háčkujte 2KS. Pokračujte háčkovaním opakovania: *KS do nasledujúcich 7KS, preskočte nasled. 2KS, KS do nasledujúcich 7KS, 3KS do nasledujúceho KS*. Postup vyznačený hviezdičkami opakujte až po predposledný KS v riadku (vrátane). Do posledného KS háčkujte 2KS. Potom úplet otočte.






Všetky ďalšie riadky háčkujte tak ako krok 3, kým dosiahnete požadovanú dĺžku úpletu.


Farebné kombinácie

Pri cikcakovom vzore sa môžete s farbami naozaj vyhrať. Odtiene môžete striedať v každom riadku, v  každých dvoch riadkoch, ako sme to urobili my, alebo podľa vlastného vkusu. Urobte tak vždy na konci riadka, pri háčkovaní posledného KS.




Po odstrihnutí priadze v predchádzajúcej farbe si nechajte dlhší koniec na bezpečné ukončenie. 

Najvhodnejšími priadzami na háčkovanie tohto vzoru sú bavlnené alebo akrylové priadze ako napríklad Alize Bella alebo Alize Baby Best. Majú príjemnú hladkú povrchovú úpravu a môžete ich dostať v množstve veselých pestrých farieb, ktoré zaručene oživia vašu domácnosť.

Cikcakový vzor môžete háčkovať skutočne celoročne. V lete krásne vynikne v bielo-modrej námorníckej kmbinácii. V zime zase v zeleno-červeno-bielej, vianočnej a podobne.




  Návody

Tulip Etimo háčik 5 mm

Tulip Etimo háčik 5 mm

Háčiky Tulip Etimo sú háčiky špičkovej kvality od známeho japonského v..

8.65€
YarnArt Alpine 330

YarnArt Alpine 330

YarnArt ALPINE je veľmi hrubá, nadýchaná zimná zmesová priadza. Vďaka ..

4.75€
YarnArt Everest 7042

YarnArt Everest 7042

YarnArt EVEREST je na dotyk veľmi prijemná priadza, ktorá v chladnom o..

7.15€