GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Ako na stĺpiky zháčkované dokopy

Ako na stĺpiky zháčkované dokopy

S príchodom leta a teplejšieho počasia sa mení i štruktúra háčkovaných úpletov. Kým v zime boli husté a pevné, v lete je lepšie staviť na voľnejšie a padavejšie vzory. Pri ich tvorení sa často stretnete so zháčkovanými stĺpikmi, ktoré vám predstavíme v dnešnom návode.


Aké sú to zháčkované stĺpiky?

Zháčkovanie stĺpikov je spôsob, ktorým môžete dosiahnuť charakteristickú štruktúru úpletu. Práve tá býva väčšinou základom pre iné, komplexnejšie vzory. Zháčkovať môžete vpodstate akékoľvek základné stĺpiky, no najčastejšie to bývajú práve dlhé. V niektorých vzoroch sa môžete stretnúť i s dvakrát nahodenými zháčkovanými stĺpikmi, ale tie sa vo všeobecnosti vyskytujú len zriedka. Okrem stĺpikov s rôznymi dĺžkami, môžete zháčkovať aj rôzne počty. Najčastejšie to bývajú tri stĺpiky, no stretnete sa tiež s vyšším i nižším počtom.


Ako háčkovať zháčkované stĺpiky

1.krok: Tak, ako pri všetkých ostatných vzoroch, si na začiatok musíte pripraviť základ. Doňho budete v nasledujúcom riadku stĺpiky háčkovať. Môže to byť obyčajná retiazka alebo riadok ľubovoľných stĺpikov. Počet očiek v základnom riadku sa bude odvíjať od počtu stĺpikov, ktoré budete háčkovať dokopy. Ak sa rozhodnete pre zháčkovanie troch stĺpikov, uháčkujte násobok troch očiek, ak štyroch, násobok štyroch očiek.




2.krok: Po uháčkovaní základného riadka prácu otočte a uháčkujte 2RO na začiatku nasledujúceho riadka.

3.krok: *Nahoďte priadzu na háčik, ako keby ste išli háčkovať DS, vložte háčik do nasledujúceho očka, alebo stĺpika, opäť nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez očko.  Nahoďte priadzu a pretiahnite cez prvé dve očká na háčiku.* Práve ste vytvorili polovične dokončený DS.




Nepokračujte jeho dokončením, ale pokračujte háčkovaním podľa postupu medzi *...* ešte toľkokrát, koľko stĺpikov chcete zháčkovať.




V prípade, že by ste chceli zháčkovať dvakrát nahodené dlhé stĺpiky, postup je nasledovný:

*Dvakrát nahoďte priadzu na háčik, ako keby ste išli háčkovať 2NDS, vložte háčik do nasledujúceho očka alebo stĺpika, opäť nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez očko. Nahoďte priadzu a pretiahnite cez prvé dve očká na háčiku. Nahoďte priadzu ešte raz a pretiahnite cez prvé dve očká na háčiku.* Postup medzi *...* opakujte toľkokrát, koľko zháčkovaných PRDS potrebujete vytvoriť.

4.krok: Teraz, keď máte na háčiku rad nedokončených DS prípadne PRDS, nahoďte opäť priadzu a pretiahnite všetkými očkami na háčiku.




5.krok: na záver môžete uháčkovať RO na upevnenie vašej skupinky zháčkovaných stĺpikov.




Pokračujte háčkovaním zháčkovaných stĺpikov do konca riadka alebo podľa vášho návodu.




Kde využiť zháčkované stĺpiky?

Zháčkované stĺpiky sú vhodným vzorom pri ľahších jarných a letných úpletoch. Môžete ich háčkovať i z tej najjemnejšej priadze, avšak pekne vyniknú aj z hrubších, zimných. Najčastejšie sú zháčkované stĺpiky súčasťou rôznych kvetinových vzorov alebo padavých úpletov. Vo väčšine prípadov sú súčasťou konkrétneho vzoru. Ak sa vám zháčkované stĺpiky zapáčili, môžete z nich vytvoriť  vlastný, úplne nový a originálny vzor.

Využitie zháčkovaných DS v kosoštvorcovom vzore:





  Návody

Rovné ihlice č. 3,5 mm PONY

Rovné ihlice č. 3,5 mm PONY

Rovné ihlice č. 3,5 mm PONY..

1.70€
Alize Cotton gold 33 Cukríkovo ružová

Alize Cotton gold 33 Cukríkovo ružová

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
Alize Cotton gold 458 Slonovinová

Alize Cotton gold 458 Slonovinová

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
Tulip Etimo ROSE háčik 3,5 mm

Tulip Etimo ROSE háčik 3,5 mm

..

12.60€