GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Ako škrobiť háčkované ozdoby

Ako škrobiť háčkované ozdoby



Keďže Vianoce už klopú na dvere, možno sa niektorí z vás rozhodli vyrobiť si tento rok ozdoby na stromček vlastnoručne. Háčkované ozdoby sú tradíciou už celé generácie, a ak ich správne naškrobíte, poslúžia vám určite ešte na veľa rokov. V dnešnom článku vám ukážeme hneď dva spôsoby, ako na to.

Škrobenie – tradičná metóda

Škrobenie klasickým potravinárskym škrobom je asi najpoužívanejšou metódou spevňovania háčkovaných výrobkov. Takýto škrob je nenáročný na prípravu a ingrediencie naň nájdete v každom supermarkete.

Budete potrebovať

cca. 100 ml vody

cca. 10 g škrobu (zemiakový, solamyl)

polystyrénová podložka

nehrdzavejúce špendlíky alebo špáradlá

Príprava škrobu

Vodu v hrnci zohrejte. Keď sa z nej začne pariť, primiešajte škrob. Znížte plameň a miešajte, až kým sa škrob nerozpustí a nevznikne vám matná, trochu hustejšia tekutina. Hrniec odstavte z ohňa a pripravený škrob sceďte cez sitko, aby v ňom neostali žiadne hrudky. Ak sa vám zdá škrob príliš hustý, ešte kým je horúci, môžete pridať trochu vody na zriedenie. Ako bude chladnúť, pomaly zhustne. Rôzne hustý škrob sa používa na rôzne výrobky. V prípade vianočných ornamentov je lepšie pripraviť si hustejší škrob, ktorý vaše ozdoby dostatočne spevní.

Ako škrobiť

Pripravený škrob nalejte do plytkej nádoby. Vezmite ozdobu, ktorú chcete naškrobiť a ponorte do tekutiny. Prstami ju pošúchajte v škrobovej vode, aby sa dostala do všetkých záhybov a častí. Potom ozdobu vyberte, nechajte odkvapkať, prípadne jemne postláčajte prstami, aby ste vyžmýkali prebytočnú vodu. 

Naškrobenú ozdobu rozprestrite na polystyrénovú podložku do požadovaného tvaru a pripevnite nehrdzavejúcimi špendlíkmi alebo špáradlami. Pozor na klasické kovové špendlíky, ktoré môžu hrdzavieť, a tak by mohli zafarbiť vaše biele ozdoby. Háčkované ozdoby nechajte na podložke úplne vyschnúť.

Nepravé škrobenie cukrom

Spevňovanie háčkovaných výrobkov cukrom je alternatívnou metódou napríklad v prípade, že nemáte po ruke dostatok škrobu. Tento spôsob je o niečo rýchlejší, no prichádza i s niekoľkými nevýhodami.

Budete potrebovať

kryštálový cukor a voda v pomere 1:1

polystyrénová podložka

nehrdzavejúce špendlíky alebo špáradlá

Príprava

Cukor pridajte do vlažnej vody a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Takto pripravenou cukrovou vodou môžete hneď začať škrobiť.

Nepravé škrobenie

Háčkované ozdoby ponorte do vody. Prstami pošúchajte, nech sa cukrová voda dostane do všetkých záhybov. Potom ich z vody vyberte a jemne vyžmýkajte prebytočnú tekutinu. Pripevnite na podložku do požadovaného tvaru a nechajte úplne vyschnúť.

Nevýhody škrobenia cukrom

Doba schnutia predmetov škrobených touto metódou je značne dlhšia, než pri klasickom škrobení. V niektorých prípadoch, najmä vo vlhkom prostredí, sa môže stať, že predmet úplne nevyschne. Je to práve kvôli vlhkosti, ktorú bude cukrová voda neustále nasávať. Pre urýchlenie schnutia umiestnite podložku s ozdobami v blízkosti radiátora. Ďalšou nevýhodou môže byť aj vyššia hmotnosť naškrobeného predmetu. Cukor je oveľa ťažší než škrob, čo sa prejaví aj na výslednej hmotnosti ozdoby.


  Články