GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Ako správne skryť konce priadzí pri háčkovaní

Ako správne skryť konce priadzí pri háčkovaní

Ukončovanie výrobkov a schovávanie koncov priadzí je krok, ktorému sa nevyhnete pri tvorení žiadneho háčkovaného výrobku. Ak ešte neviete, ako na to, inšpirujte sa nasledujúcim článkom.


Prečo je schovávanie koncov priadzí také dôležité?

Nadšenie z dokončených výrobkov častokrát vedie k tomu, aby ste tento krok urobili neporiadne a prirýchlo. Táto nedbanlivosť sa vám však môže veľmi rýchlo vypomstiť, v podobe nepekných vytŕčajúcich koncov. O to dôležitejšie je správne ukončiť výrobky, ktoré budete často používať, prípadne aj prať. Pri tých je úplet najviac namáhaný a aj konce, o ktorých ste si mysleli, že sú bezpečne schované, môžu vyliezať.

Pri rôznych výrobkoch sa stretnete s rôznymi nárokmi na to, ako by mali byť konce priadzí skryté. Predstavujeme vám tri najpoužívanejšie metódy.


Jednoduché prevlečenie cez riadok

Tento spôsob ukončovania úpletov je najjednoduchším, a rovnako aj najrýchlejším, zo všetkých postupov. Má však aj niekoľko nevýhod, ktoré budete musieť zvážiť pri voľbe správnej metódy na skrytie priadze.

Začnite navlečením ihly na koniec priadze, ktorý chcete schovať. Následne vpichnite ihlu do najbližšieho očka/stĺpika a pretiahnite ju kolmo cez riadok niekoľkých stĺpikov. Tu ihlu vytiahnite, a vpichnite do úpletu z opačnej strany v protismere, v ktorom ste ju ťahali predtým. Ihlu vytiahnite približne v mieste, kde ste ju do úpletu vpichli, odstrihnite koniec a máte hotovo.





Tento postup môžete použiť pri výrobkoch, ktoré nebudú veľmi používané a namáhané. Taktiež by to mali byť výrobky, ktoré nebudete musieť zčasu načas oprať. Pre častejšie používané výrobky, odporúčame nasledujúci spôsob.


Vlnovkovité prevlečenie cez riadok

Tento spôsob je veľmi podobný ako ten predchádzajúci, avšak oveľa pevnejší a odolnejší. Môžete ho použiť napríklad pri svetroch či rôznych doplnkoch, ktoré budete nosiť častejšie. Neodporúčame ho však pri veľmi voľných úpletoch.

Postupujte rovnako ako v predchádzajúcom posutpe, navlečením ihly a vložením do najbližšieho stĺpika. Priadzu však neprevliekajte rovno, ale postupujte robením vlniek, ako pri tkaní. Striedavo vkladajte ihlu do stĺpikov a von, v jednom riadku, približne do dĺžky 2 - 3 cm, v závislosti od hrúbky priadze. Pri hrubších priadzach je lepšie prevliecť ihlu cez 4 - 5 cm úpletu. Potom ihlu vytiahnte, vpichnite späť do úpletu v opačnom smere a rovnakým vlnkovitým spôsobom prevliekajte priadzu až na miesto, kde ste začali.





Zaháčkovanie koncov priadze počas háčkovania úpletu

Zaháčkovanie je najbezpečnejším spôsobom, ako schovať konce priadze, no jeho nevýhodou je, že ho nemôžete použiť vždy a všade. Robí sa totiž ešte počas toho, ako úplet háčkujete. Najlepšie sa osvedčí pri háčkovaní úpletov z viacerých farieb, kde by vám schovávanie koncov po dokončení výrobku zabralo priveľa času.

Pri napojení novej farby priadze alebo nového klbka nenechávajte koniec mimo úpletu, ale umiestnite ho pozdĺžne v smere riadkov, ktoré ste už uháčkovali. Pri háčkovaní nasledujúceho riadka zaháčkujte koniec do nových stĺpikov ako na obr.




Po niekoľkých stĺpikoch, keď sa vám už koniec bude zdať dostatočne pevne umiestnený v úplete, ho môžete odstrihnúť.



  Návody

Alize Cotton gold 122 Slivková

Alize Cotton gold 122 Slivková

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
Alize Cotton gold 458 Slonovinová

Alize Cotton gold 458 Slonovinová

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
Alize Cotton gold 56 Červená

Alize Cotton gold 56 Červená

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
Tulip Etimo ROSE háčik 3,5 mm

Tulip Etimo ROSE háčik 3,5 mm

..

12.60€