GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Čo potrebujete na háčkovanie?

Čo potrebujete na háčkovanie?

Háčkované vecičky sú stále in. Ak ste sa aj vy rozhodli vytvoriť si niečo vlastné, poradíme vám, aké potreby na háčkovanie by ste si mali na začiatok zaobstarať.

Háčik na háčkovanie

Základom pre háčkovanie sú priadza a háčik. Keď začnete, iste zistíte, že vám niečo chýba alebo, že ste si v obchode nevybrali správne. Preto je lepšie naštudovať si najskôr trošku teórie.

Háčik si môžete kúpiť z plastu, kovu alebo bambusu či iného dreva. Pre začiatočníkov sa odporúča používať kovové háčiky. Priadza sa po nich lepšie kĺže, čo vám môže prvé pokusy značne uľahčiť.

Ak si vyberiete plastové háčiky, na nich sa priadza nebude tak dobre šmýkať. Výhodou bude však ich nižšia hmotnosť. Pre pohodlné držanie si môžete vybrať háčiky na háčkovanie s ergonomickou rúčkou.

Háčiky z dreva alebo bambusu sú trochu drahšie. Priadza sa však po nich ľahko šmýka. Keď nimi o seba narazíte, nevydávajú taký výrazný zvuk ako kovové.

Akú veľkosť zvoliť

Môžete si vyberať z rôznych veľkostí háčikov od tých najtenších až po hrubé, ktoré využijete pri tvorení z vlny alebo hrubej priadze. Na začiatok vám odporúčame zvoliť hrúbku 5 mm alebo 3,5 mm. Odporúčanú hrúbku nájdete aj na obale priadze.

Ktorú priadzu vybrať?

Priadzu si môžete vybrať prírodnú, syntetickú alebo zmesovú. Prírodná priadza môže byť rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Sú to bavlna, ľan, bambus, vlna, merino, alpaka, hodváb, kašmír či mohér. Medzi syntetické priadze patria polyester, polyamid, viskóza, akryl a nylon. Prírodné priadze zmiešané so syntetickými sa nazývajú zmesové. Využívajú prednosti oboch typov. Výber bude závisieť od toho, čo vám najviac vyhovuje. Ak sa napríklad chystáte háčkovať pre malé deti, odporúčajú sa prírodné materiály. Čo sa farieb týka, v našej ponuke nájdete množstvo odtieňov, z ktorých si môžete vyberať.

Hrúbka priadze

Jednotlivé priadze sa od seba odlišujú aj svojou hrúbkou. Hrúbku priadze uvidíte už pri prvom pohľade na klbko. Môžete si vybrať od jednovláknovej priadze cez tenkú a stredne hrubú až po hrubú a super hrubú priadzu. Výber bude závisieť od výrobku, ktorý sa chystáte vytvoriť.

Ďalšie potreby na háčkovanie

Okrem háčika a priadze budete potrebovať nožničky. Kvôli lepšej manipulácii postačia vo veľkosti do 10 cm. Ďalej si kúpte tupé ihly na zošívanie pleteniny. Tieto ihly majú studený hrot, vďaka ktorému pri zošívaní neprepichnú očká. Ak máte problém s navliekaním, nezabudnite na navliekač priadze.

Výborným pomocníkom pri háčkovaní sú spínacie krúžky na pletenie, inak nazývané aj označovače, a plastové zatváracie špendlíky. Pri háčkovaní budete musieť počítať riadky. Výbornou pomôckou je preto počítadlo. Čísla si tak nebudete musieť pamätať ani zapisovať na papier. Nezabudnite na organizér, do ktorého si všetky potreby na háčkovanie odložíte.


  Články