GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Druhy pletacích ihlíc a ich využitie

Druhy pletacích ihlíc a ich využitie

Správne vybrané pletacie ihlice sú prvým krokom k úspešnému dokončeniu každého pleteného výrobku. V množstve druhov, s ktorými sa môžete stretnúť, sa však môžete veľmi ľahko stratiť. Aby sme vám výber uľahčili, pripravili sme krátky návod, ako si vybrať ihlice na pletenie.


Rovné ihlice


Rovné ihlice na pletenie sú asi najbežnejším druhom. Patria medzi tie základné, ktoré by nemali chýbať vo vašej výbave. Rovné ihlice sa vyznačujú ostrým hrotom na jednom konci a tupým zakončením na druhom. Zvyčajne ich môžete kúpiť ako pár. Pri výbere rovných ihlíc vás bude zaujímať najmä ich hrúbka a dĺžka. Zvoliť si správnu hrúbku vám pomôže etiketa na priadzi, z ktorej budete štrikovať. Taktiež sa zvykne uvádzať v návode na pletenie.

Dĺžka ihlíc bude závisieť od konkrétneho výrobku. Vezmite do úvahy, aký široký úplet budete na ihliciach pliesť. V prípade pletenia väčších vecí, ako sú napríklad svetre, si zvoľte dlhšie, 35 cm, ihlice. Ak vyrábate niečo menšie, postačia vám i tie kratšie, 20 cm.




Ponožkové ihlice


S ponožkovými alebo aj obojstrannými ihlicami sa sretnete v mnohých návodoch na rôzne doplnky ako sú rukavice, čiapky alebo ponožky. Ponožkové ihlice na pletenie sa vyznačujú ostrým zakončením na oboch stranách ihlíc a zväčša i menšou dĺžkou. Predávajú sa v rôznych veľkostiach po 4 – 6 kusoch v balení. Vďaka väčšiemu počtu ihlíc a hrotom na oboch koncoch, môžete s ponožkovými ihlicami štrikovať do kruhu. Práca s viacerými ihlicami sa zo začiatku môže javiť príliš zložitou, no pri troche trpezlivosti a cviku si na ne rýchlo zvyknete.


Kruhové ihlice


Kruhové ihlice sa vyznačujú zaujímavým vzhľadom. Ide o pár krátkych ihlíc, spojených ohybným plastovým lankom. Tieto ihlice sú najčastejšou voľbou pri pletení do kruhu a tvorení veľkých výrobkov, na ktoré vám ponožkové ihlice nebudú stačiť. Pri výbere kruhových ihlíc je okrem hrúbky dôležitá aj dĺžka lanka. Tá sa zvyčajne pohybuje od 50 do 150 cm. Dĺžku lanka si vyberajte v závislosti od veľkosti úpletu, ktorý budete pliesť. Najlepšie sa vám bude pliesť, ak bude dĺžka lanka približne zodpovedať dĺžke, resp. obvodu vášho výrobku.


Pomocné ihlice


Pomocné ihlice sú krátke, zvláštne tvarované s priehlbinkou uprostred a hrotom na oboch koncoch. Tieto krátke ihlice sú pomôckou pri pletení s ihlicami, ktoré sme spomenuli už vyššie. Slúžia na zachytenie očiek pri pletení vrkočových vzorov. Rovnako ako pri ostatných ihliciach sa pri nich stretávame s rôznymi hrúbkami. Výber hrúbky vám uľahčí, že pomocné ihlice sa častokrát predávajú v setoch, obsahujúcich hneď niekoľko rôznych hrúbok. Všeobecne platí, že hrúbka pomocnej ihlice by sa mala rovnať hrúbke ihlíc, na ktorých výrobok pletiete. Malá odchýlka by vám však nemala spôsobovať žiadne problémy.


Detské ihlice


Detské ihlice sú akýmsi poddruhom rovných ihlíc. Ako už ich názov napovedal, jedná sa o modifikáciu uspôsobenú pre deti. Tieto ihlice sú vyrobené vo veselých farebných prevedeniach dozdobených veselými tváričkami na tupých koncoch. Taktiež sa vyznačujú tenšou hrúbkou a menšou dĺžkou ako klasické, rovné ihlice na pletenie. Ich výhodou je nízka hmotnosť a dobre tvarovaný hrot, vďaka ktorým sa s nimi bude dobre pracovať aj úplným začiatočníkom.



  Články

Rovné ihlice č. 3,5 mm PONY

Rovné ihlice č. 3,5 mm PONY

Rovné ihlice č. 3,5 mm PONY..

1.70€
Detské ihlice 18cm 5,00 mm PONY

Detské ihlice 18cm 5,00 mm PONY

Detské ihlice 18cm 5,00 mm PONY..

1.70€
Plastové ihly tupé 6 ks

Plastové ihly tupé 6 ks

Vyšívacie ihly sú vyrobené z plastu, vďaka tupej špičke a veľkému očk..

1.10€
Kruhové ihlice bambusové č. 10

Kruhové ihlice bambusové č. 10

Pletacie ihlice sú spojené oceľovým lankom, vďaka ktorému môžete pli..

2.90€