GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Parametre priadzí a ako sa v nich vyznať

Parametre priadzí a ako sa v nich vyznať

Každé klbko priadze sa označuje etiketou s rôznymi parametrami. Môžete na nej nájsť informácie o hmotnosti, zložení, starostlivosti a veľkosti háčika či ihlíc. V tomto článku vám prezradíme, čo všetko môžete z etikety vyčítať. Uľahčí vám to výber vhodnej priadze pre konkrétne výrobky.

Názov výrobcu a priadze

Najväčším nápisom na každej etikete býva názov výrobcu a priadze. Každý výrobca preferuje určité parametre a kvalitu, je len na vás, ktorý vám najviac vyhovuje. Výrobca ďalej nazve priadzu určitej kvality či zloženia názvom, podľa ktorého ju môžete ľahšie vyhľadať v obchode.

Veľkosť háčika a ihlíc

Na väčšine priadzí je uvedený malý piktogram háčika a ihlíc, označený jedným alebo viacerými číslami. Sú to odporúčané veľkosti ihlíc a háčikov, ktorými sa vám bude s priadzou najlepšie pracovať. Zväčša výrobca uvádza najmenšiu a najväčšiu odporúčanú veľkosť. V prípade voľby menšej, bude vaše dielko pevnejšie, očká hustejšie, v prípade väčšej, naopak, padavé a voľné.

Mierka, skúšobná vzorka

Mierka veľmi úzko súvisí práve s výberom háčika či ihlíc a finálnou veľkosťou vášho projektu. Mierka je štvorcový piktogram uvádzajúci koľko očiek a riadkov v základnom vzore musíte upliesť na štvorec 10 x 10 cm. Pred začatím háčkovania či pletenia vecí, pri ktorých musí byť presne dodržaná veľkosť, je dôležité dodržať mierku uvedenú na priadzi. Keďže každý pletie inak, jeden voľnejšie, druhý hustejšie, mierku dokážete regulovať voľbou menšej alebo väčšej veľkosti háčika alebo ihlíc.

Gramáž a metráž

Na každej priadzi je uvedená jej hmotnosť i dĺžka. Klbká sa zväčša vyrábajú v gramáži po 50 alebo 100 g. Platí, že čím hrubšia priadza, tým nižšia metráž. Gramáž a metráž je dobrým pomocníkom pri výbere priadze. V každom návode by malo byť uvedené, koľko klbiek priadze daného typu budete potrebovať. V prípade, že je tento typ u nás nedostupný, môžete vyhľadať priadzu inej značky s rovnakými parametrami.

Množstvo priadze potrebnej na klasický sveter

Väčšina etiket poskytuje spotrebiteľovi aj informáciu o približnom množstve priadze, ktorú bude potrebovať na upletenie svetra v základnom, Jersey, vzore. Táto informácia vám vie uľahčiť rozhodovanie o množstve priadze, ktorú budete potrebovať, nemusí však vždy úplne zodpovedať realite. Preto je lepšie dopredu počítať s rezervou. 

Číslo, šarža farbenia

Číslo farbenia je veľmi dôležitým aspektom pri pletení vecí, na ktoré spotrebujete väčšie množstvo klbiek. Aj keď sa farby priadze môžu zdať na prvý pohľad rovnaké, nemusí tomu tak byť. Napriek tomu, že použijete priadzu s rovnakým názvom a výrobcom, ich čísla farbenia sa môžu líšiť. Je to spôsobené technikou, ktorou sa priadze farbia. Namieša sa určité množstvo farby do kade, do ktorej sa následne ponoria klbká. Keď sa táto farba minie, namieša sa ďalšia, ktorá dostane odlišné číslo farbenia, keďže odtieň sa môže máličko líšiť. Preto si pred kúpou väčšieho množstva vlny overte, že ho kupujete dostatok s rovnakým číslom farbenia. V prípade, že si budete potrebovať dokúpiť ešte ďalšie klbko, iný odtieň vás môže nemilo prekvapiť.

Zloženie

Zloženie priadze je veľmi dôležité — bude sa od neho odvíjať výsledná kvalita vášho výtvoru. Priadze pochádzajú z rastlinných, živočíšnych, umelých vláken alebo ich kombinácií. Na každej etikete bude uvedené percentuálne zastúpenie daného materiálu, napr. bavlna 100 % alebo 50 % vlna a 50 % akryl.



  Články