GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Syntetické priadze — ktorú vybrať?

Syntetické priadze — ktorú vybrať?

Ak s háčkovaním a pletením práve začínate, iste nie je ľahké zorientovať sa v širokej ponuke jednotlivých materiálov. V našom predchádzajúcom článku sme vám preto priblížili niektoré prírodné priadze a v tom dnešnom sa zameriame na priadze syntetické. Aké sú ich vlastnosti a na čo ich môžete použiť? 




Syntetické priadze

Syntetické vlákna sa začali vyrábať až v roku 1938. Majú viacero výhod, ktoré pri ich používaní oceníte:

sú pevnejšie, 

sú odolnejšie voči oderu,

nekrčia sa,

rýchlejšie vysychajú.

Syntetické priadze sú na druhej strane menej priedušné a elektrizujú. 

Polyamid

Polyamid je pružný, pevný a extrémne odolný voči oderu. Používa sa preto na zvýšenie odolnosti odevov väčšinou ako súčasť zmesi viacerých materiálov. Často ho nájdete v zmesi s vlnou. Výhodou je, že sa ľahko udržiava a nekrčí sa. Polyamid však neodvádza vlhkosť a farebný odtieň môže časom vyblednúť. 

Akryl

Akryl môžeme nazvať syntetickou náhradou vlny — má totiž podobnú textúru a pružnosť. Jeho ďalšie vlastnosti sa však od vlny odlišujú. Akrylová priadza nie je rovnako priedušná a nemá termoregulačnú schopnosť. Neodvádza tiež vlhkosť. Jeho veľkými výhodami sú odolnosť, dlhá životnosť a nízka cena. Môžete ho prať v práčke a rýchlo schne. 

Polyester

Polyesterová priadza sa často vyrába z recyklovaných PET fliaš. Tento materiál je odolný a po vypratí rýchlo schne. Okrem toho je pružný a pevný, takže aj po častejšom praní si oblečenie zachová svoj tvar. Farby navyše dobre odolávajú UV žiareniu a polyesterové priadze sú tiež cenovo dostupné. 

Elastan

Ako už samotný názov napovedá, elastan vyniká elasticitou. Znamená to, že sa dokáže natiahnuť minimálne na trojnásobok svojej dĺžky a potom sa vráti do pôvodnej veľkosti. Je pružný, odolný, príjemný na dotyk a nekrčí sa. Pri výrobe odevov sa často používa v kombinácii s bavlnou.  


  Články