GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Technika C2C (corner to corner) pre začiatočníkov 2.časť

Technika C2C (corner to corner) pre začiatočníkov 2.časť

V predošlej časti sme vám ukázali, ako pridávať a uberať techniou C2C a ako háčkovať základný štvorec. V tejto časti vás naučíme ešte niekoľko postupov, ktoré pri vyrábaní svojho prvého C2C výrobku určite využijete.


Ako háčkovať obdĺžnik technikou C2C

Základným útvarom, aký môžete technikou C2C háčkovať, je štvorec. Ako však postupovať v prípade háčkovania napríklad deky, ktorá má prirodzene obdĺžnikový tvar? Ak ovládate pridávanie a uberanie, nebude to pre vás žiadny problém. Začnite háčkovať úplet rovnakým spôsobom, ako keby ste robili štvorec. Háčkujte až dovtedy, kým nebudú mať obe strany dĺžku rovnakú ako konečná dĺžka kratšej strany obdĺžnika. Keď túto dĺžku dosiahnete, umiestnite na stranu, ktorá má už dostatočnú dĺžku, označovač riadkov.




Takto budete vedieť, ktorú stranu už ďalej nemáte rozširovať. V nasledujúcich riadkoch budete na označenej strane háčkovať uberanie a na neoznačenej strane budete naďalej úplet rozširovať, kým nedosiahnete požadovanú dĺžku.




Potom uberajte na oboch stranách rovnako ako pri háčkovaní štvorca.





Ako meniť farby počas háčkovania

Vedieť správne zmeniť farbu je pri technike C2C veľmi dôležité. Svojej obľúbenosti sa teší najmä vďaka tomu, že sa pomocou nej dajú vytvárať rôzne obrázky. Vďaka skupinkám DS, ktoré vytvárajú akési tehličky, môžete tieto tehličky farebne odlíšiť a vytvoriť z nich tak mozaikové obrázky.




Tieto obrázky si môžete vopred načrtnúť na štvorčekový papier, kde každý štvorček bude reprezentovať jednu tehličku. Takýto nákres vám pomôže orientovať sa v tom, koľko tehličiek a v akej farbe musíte v riadku uháčkovať. Ako však meniť farby tak, aby ich zmena nebola príliš viditeľná?


Pri technike C2C rovnako ako aj pri mnohých iných technikách háčkovania, môžete farby meniť viacerými spôsobmi:


Zmena farby na poslednom DS skupinky

Prvou možnosťou ako zmeniť farbu uprostred riadka je napojiť novú priadzu na posledný DS v skupinke dlhých stĺpikov. Namiesto toho, aby ste posledný DS úplne dokončili, uháčkujte iba jeho polovicu (nahoďte priadzu, vložte pod retiazku, nahoďte priadzu, vytiahnite očko, nahoďte priadzu a pretiahnite cez prvé dve očká na háčiku). Potom vezmite druhú farbu, na ktorú chcete zmeniť. Nahoďte na háčik túto novú priadzu a dokončite posledný DS pretiahnutím háčika cez posledné dve očká.




Potom pokračujte háčkovaním ďalších DS skupiniek až po ďalšiu zmenu farby.


Zmena farby na PO spájajúcom dve DS skupinky

Pri spájaní jednotlivých skupiniek DS použijete PO, ktoré háčkujete pod 3RO retiazky. Farbu môžete zmeniť aj na tomto PO. Dokončite poslednú DS skupinku, vložte háčik pod nasled. 3RO retiazku, na háčik nahoďte novú priadzu a pretiahnite cez očko na háčiku na vytvorenie PO.




Odtiaľto môžete rovno háčkovať novú retiazku a novú DS skupinku. Pri háčkovaní novej DS skupinky zaháčkujte pod DS aj konček novej priadze, aby ste si ušetrili prácu pri schovávaní koncov.




Háčkovanie z viacerých farieb

Po zmene farby môžete starú farbu buď odstrihnúť a schovať konce, alebo ju nechať zozadu úpletu, ak ju budete ešte potrebovať v nasledujúcom riadku. V prípade, že budete v nasledujúcom riadku potrebovať túto farbu na dvoch alebo viacerých miestach, postupujte takto: Odmotajte z priadze, ktorú potrebujete presunúť na nové miesto, ale zároveň ju potrebujete aj na pôvodnom mieste, niekoľko metrov nite. Z tejto priadze urobte malé klbko.




Hlavné klbko odstrihnite a napojte na miesto, kde ho potrebujete, a háčkujte ďalej. Ak potrebujete túto farbu v riadku opäť, celý postup zopakujte. Pri háčkovaní komplikovanejších vzorov z viacerých farieb sa vám môže stať, že sa jednotlivé klbká začnú zamotávať. Vtedy je najlepšie namotať ich na štipce a pripnúť na úplet, aby vám pri práci nezavadzali.


  Návody

Tulip Etimo háčik 5 mm

Tulip Etimo háčik 5 mm

Háčiky Tulip Etimo sú háčiky špičkovej kvality od známeho japonského v..

8.65€
Alize Cotton gold 393 Prášková ružová

Alize Cotton gold 393 Prášková ružová

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
Alize Superlana Maxi 01

Alize Superlana Maxi 01

Superlana Maxi je telplá zimná priadza z ktorej vytvoríte prekrásne pá..

2.40€
Alize Lanagold 216

Alize Lanagold 216

Lanagold je stredne hrubá zmesová priadza vhodná na teplé jesenné a zi..

3.00€