GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Typy a veľkosti háčikov a ako sa v nich vyznať

Typy a veľkosti háčikov a ako sa v nich vyznať

Háčik patrí k hlavným potrebám pri háčkovaní, a preto je jeho správny výber veľmi dôležitý. Bude od neho záležať pevnosť a pružnosť vášho diela, ale aj vaše pohodlie a rýchlosť samotného háčkovania. V nasledujúcom článku vám poradíme, ako si vybrať ten správny háčik pre každý projekt, ktorému sa budete venovať.




Ako zvoliť správnu veľkosť

Väčšina háčikov je označená veľkosťou v milimetroch. Výber správnej veľkosti sa odvíja od hrúbky priadze, s ktorou chcete pracovať a bude tiež závisieť od pružnosti, ktorú chcete dosiahnuť. Väčšina priadzí uvádza na svojej etikete odporúčanú veľkosť háčika. Pri projektoch, ktoré nevyžadujú veľkú pevnosť alebo väčšiu pružnosť, si zvoľte háčik podľa odporúčania na priadzi. Pri háčkovaní pevných tvarov, napríklad pri háčkovaní hračiek, odporúčame zvoliť háčik o pol milimetra menší, než je odporúčaný. Váš projekt tak bude lepšie držať tvar a vyvarujete sa prípadným nežiadúcim otvorom na vašom diele. Tými by totiž mohla vypadávať výplň.

Pri háčkovaní oblečenia alebo prikrývok je dôležité, aby boli tvárne, padavé a pružné. Na tieto projekty si zvoľte háčik o pol až jeden milimeter väčší od odporúčanej veľkosti. Pozor si však dajte pri háčkovaní oblečenia. Každý návod by mal obsahovať mieru, pomer počtu riadkov a dĺžku v cm. Vždy sa snažte prispôsobiť háčik tejto miere, aby hotové oblečenie skutočne zodpovedalo zvolenej veľkosti.

Typy háčikov

Klasické háčiky bez rozšírenej rúčky

Tieto háčiky pozostávajú z tenkej rúčky zakončenej háčikom. Jedná sa o najjednoduchší a častokrát najlacnejší typ háčikov, ktoré majú svoje výhody i nevýhody. Najväčšou výhodou je nízka cena a dostupnosť takmer v každej galantérii. Najväčšou nevýhodou je krátka životnosť. Háčiky bez spevnenej rúčky, najmä tie tenšie, sa zvyknú pri práci ohýbať a po dlhšom používaní strácajú aj pôvodnú farbu. Tento typ háčikov bude ale vhodný pre tých, ktorí s háčkovaním len začínajú a nechcú doň priveľa investovať.

Anatomické háčiky

Anatomické háčiky sa nachádzajú vo vyššej cenovej kategórii. Pri ich kúpe oceníte ich kvalitu a dlhú životnosť. Anatomické háčiky sa postarajú o vaše pohodlie pri tvorení. Majú zväčša gumenú alebo plastovú anatomicky tvarovanú rúčku. Tento typ rúčky sa pri práci príjemnejšie uchopuje. Ak budete háčkovať dlhší čas naraz, zabráni vzniku kŕčov a neprirodzenej polohe prstov. Ak uvažujete o pravidelnom háčkovaní alebo tvorbe väčších projektov, určite si zvoľte práve anatomický háčik.

Materiály háčikov

Kovové háčiky

Tento typ háčikov patrí medzi najčastejšie používaný. Vďaka hladkému materiálu, sa po háčiku priadza dobre kĺže a nezadrháva sa. Kovový materiál taktiež zabezpečí ich dostatočnú pevnosť, takže sú odolné voči zlomeniu.

Drevené háčiky

Drevené háčiky sa vyrábajú z rôznych druhov dreva. Najčastejšie sa stretnete s bambusovými, ktoré sú špeciálne ošetrené, čím dosahujú vysokú odolnosť a zároveň hladký povrch. Iste vás upútajú svojím atraktívnym vzhľadom a ekologickým materiálom. Ich nevýhodou je občasné zadrhávanie sa niektorých druhov priadzí, ktorým drevo kladie vyšší odpor.

Plastové háčiky

Najväčšou výhodou tohto typu je nízka hmotnosť. Plastové háčiky sa vyrábajú väčšinou v hrubších veľkostiach, keďže kovové by v takej veľkosti už boli priveľmi ťažké. Pri háčkovaní s hrubšou priadzou sú teda najlepšou voľbou. Ak sa pre plast rozhodnete aj pri tenšom háčiku, pri neopatrnej manipulácii hrozí jeho zlomenie.


  Články