GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Základy háčkovania hračiek 1

Základy háčkovania hračiek 1

Málokto nepodľahne kráse utešených mäkkých zvieratiek či bábik vytvorených z priadze. Napriek komplikovanému vzhľadu sú tieto výrobky vhodné aj pre začiatočníkov. Práve pre tých sme si pripravili zopár základov, vďaka ktorým vám vaše prvé dielko pôjde o niečo ľahšie.


Oboznámte sa s často používanými stĺpikmi

Pred tým, než sa pustíte do háčkovania vašej prvej hračky sa uistite, že ovládate všetky základné stĺpiky. Výhodou háčkovania hračiek je, že nepotrebujete poznať veľa komplikovaných stĺpikov a vzorov. Na začiatok vám úplne postačí ovládať retiazkové očko, krátke stĺpiky a potom spôsob pridávania a uberania. Tie vám predstavíme v tomto článku.

Pridávanie stĺpikov – V

Pridávanie stĺpikov je základom pri tvorení plastických výrobkov, nakoľko ním vytvárate ich trojdimenzionálny tvar. Pridávanie stĺpikov je veľmi jednoduchý proces:

Pridávanie znamená, že do nasledujúceho stĺpika uháčkujete za sebou 2 KS tj. do tej istej medzierky. Skratka V vo vašom návode teda označuje uháčkovanie dvoch KS do nasledujúceho KS, prípadne do iného stĺpika, podľa návodu. Tým sa zvýši počet stĺpikov vo vašom riadku o 1.




V riadku môžete urobiť ľubovoľný počet pridávaní. Na overenie správnosti si porovnajte počet očiek v riadku udávaný v návode, s počtom, ktorý ste v danom riadku dosiahli.

Uberanie stĺpikov – A

Uberanie stĺpikov, podobne ako pridávanie, definuje finálny tvar vášho výrobku. Na rozdiel od pridávania, môžete stĺpiky uberať dvomi rôznymi spôsobmi:


Klasické uberanie

Tento spôsob je vhodné použiť pri háčkovaní plochých, 2D častí ako je napríklad oblečenie pre háčkované hračky. Jeho nevýhodou je, že viacero takto uberaných stĺpikov za sebou, môže vytvoriť väčšie medzierky v úplete.


(medzierky spôsobené klasickým uberaním) Uháčkujete ho nasledovne:


Do nasledujúceho očka vložte háčik, nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez stĺpik. Novovytvorené očko na háčiku nechajte a vložte háčik aj do nasledujúceho stĺpika, nahoďte priadzu a pretiahnite. Na háčiku tak budete mať 3 očká.


Opäť nahoďte priadzu a pretiahnite všetými očkami na háčiku. Uberaním ste znížili počet stĺpikov v riadku o 1.



Neviditeľné uberanie

Neviditeľné uberanie je spôsob uberania, ktorý sa vám pri háčkovaní hračiek zíde najviac. Na rozdiel od klasického uberania, nezanecháva v úplete veľké medzery. Preto ho môžete smelo použiť aj pri háčkovaní rôznych 3D častí tela vášho zvieratka či bábiky.

Ako prvé, vložte háčik len do predného očka nasledujúceho stĺpika. Nenahadzujte priadzu, ale pokračujte vložením háčika aj do ďalšieho predného očka nasledujúceho stĺpika.


Teraz nahoďte priadzu a pretiahnite dvomi prednými očkami stĺpikov, ktoré máte na háčiku.


Opäť nahoďte priadzu a pretiahnite zvyšnými očkami na háčiku.


Týmto spôsobom znížite pôvodný počet očiek v riadku o 1.

Zopakujte ich toľkokrát, koľko udáva váš návod.  Na konci riadka skontrolujte, či vám sedí počet stĺpikov s počtom udávaným v návode.



  Návody

YarnArt Jeans Crazy 8206

YarnArt Jeans Crazy 8206

Priadza YarnArt JEANS / GINA je už roky najobľúbenejšou vlnou a preto ..

2.00€
Tulip Etimo háčik 3 mm

Tulip Etimo háčik 3 mm

Háčiky Tulip Etimo sú háčiky špičkovej kvality od známeho japonského v..

8.65€
Alize Cotton gold 149 Fuchsiová

Alize Cotton gold 149 Fuchsiová

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
YarnArt Jeans / Gina 17

YarnArt Jeans / Gina 17

Priadza YarnArt JEANS / GINA je už roky najobľúbenejšou vlnou. Má veľm..

1.55€