GALANTÉRIA mimib - RUČNE, S LÁSKOU, KREATÍVNE!

Základy háčkovania hračiek 2

Základy háčkovania hračiek 2

Pred tým, ako sa pustíte do háčkovania hračiek, je dobré oboznámiť sa so základnými postupmi a technikami, s ktorými sa budete stretávať. V minulom článku sme vám predstavili spôsoby pridávania a uberania očiek v riadkoch. V dnešnom článku vás naučíme ešte zopár drobností, ktoré sa vám pri háčkovaní hračiek určite zídu.


Háčkovanie do predných a zadných očiek

Touto veľmi jednoduchou technikou dokážete vyrobiť na vašich hračkách novú textúru alebo hranatejšie okraje. Častokrát sa s háčkovaním do predných alebo zadných očiek stretnete aj pri vyrábaní oblečenia pre hračky.

Do predných aj zadných očiek môžete háčkovať akékoľvek stĺpiky. My si to ukážeme na krátkych stĺpikoch, ale postup pri iných typoch stĺpikov bude veľmi podobný. Pred háčkovaním do predných alebo zadných očiek je dôležité vysvetliť si, o ktoré očká vlastne ide. Keď sa pozriete na váš úplet zvrchu, uvidíte, že každý stĺpik tvoria dve nitky usporiadné do tvaru V. Nitka, ktorá je k vám bližšie, sa nachádza na prednej strane, ide teda o predné očko. Nitka, ktorá sa nachádza smerom von, od vás, je zadné očko. Predné očká na obrázku reprezentuje červená farba a zadné očká zelená farba.




Pri háčkovaní do kasických stĺpikov háčkujete nové stĺpiky do medzierky pod obomi nitkami v tvare V. Pri háčkovaní do predných alebo zadných očiek uháčkujete váš stĺpik len do medzierky pod jednou z nitiek. Ak váš návod udáva háčkovanie do predných očiek, vložte háčik len pod prednú nitku a uháčkujte stĺpik.




V našom prípade to bude krátky stĺpik. Pri háčkovaní do zadných očiek vkladáte háčik len pod zadnú nitku.





Pri háčkovaní do predných očiek bude na rubovej strane úpletu lemovať riadok prúžok zadných očiek, ktoré ste vynechali. Pri háčkovaní do zadných očiek bude tento prúžok na prednej strane. Do týchto vynechaných očiek môžete potom háčkovať ďalšie stĺpiky a urobiť tak napríklad lem rukáva.


Ukončovanie jednotlivých častí tela

Hračky sa častokrát skladajú z viacerých častí, ktoré musíte ukončiť a následne k sebe prišiť. Tieto časti, ako napríklad hlava a telo hračky, zvyknú byť celistvé a úplne uzavreté. Výplň bude úplne schovaná vo vnútri. Pri háčkovaní posledného riadka návody udávajú, aby ste háčkovali uberania až kým sa otvor uzavrie. Ak s háčkovaním hračiek ešte len začínate, odhadovanie, kedy sa otvor uzavrel, môže robiť menšie problémy. Ak totiž uberaní v poslednom riadku urobíte viac než je potrebné, často sa stáva, že tvar, ktorý ste háčkovali, bude mať nepekný špicatý koniec.




Aby ste tomu predišli, v poslednom riadku uháčkujte len toľko uberaní, aby sa vám nezačal tvoriť špicatý konček. Lepšie je ich teda urobiť o trochu menej a otvor úplne neuzavrieť. Potom odstrhnite dlhší koniec priadze a navlečte naň ihlu. Pomocou ihly a priadze opatrne spojte protiľahlé strany otvoru, ktorý vám ostal. Keď dierku ,,zašijete“, prepichnite ihlou háčkovaný tvar ešte niekoľkokrát, aby ste sa uistili, že sa koniec priadze nevyvlečie. Potom priadzu odstrihnite a konček pomocou konca ihly schovajte.




Prišívanie častí

Správne prišitie jednotlivých častí tela je dôležité na to, aby vaša hračka vydržala i nápor hier malých drobcov, ktorí ju budú používať. Preto si pri tomto kroku dajte záležať. Ešte pri háčkovaní jednotlivých častí tela je dôležité nezabudnúť na to, že ich budete zošívať dokopy. Väčšina návodov vás upozorní na to, aby ste po dokončení danej časti nechali dlhší koniec priadze na prišitie.

Po dokončení všetkých častí tela si hračku poskladajte dokopy, môžete si pomôcť aj špendlíkmi, aby sa vám jednotlivé časti počas prišívania neposunuli. Na koniec priadze navlečte ihlu so širokým okom a môžete začať. Pri prišívaní častí tela je dôležité zošívať viac nitiek dokopy. Ihlu by ste vždy mali prevliecť cez aspoň dve očká, jedno by sa totiž mohlo pri väčšom nápore ľahko roztrhnúť.




Pri prišívaní väčších plôch si dajte záležať, aby bola daná časť prišitá po celom obvode. Pred dokončením je tiež dobré skúsiť prišitú časť trochu potiahnuť, aby ste sa uistili, že naozaj drží pevne na mieste.

Po prišití danej časti prevlečte ihlu s priadzou cez telíčko hračky viackrát, aby sa priadza nezačala vyťahovať a hračka sa nerozpárala. Priadzu môžete potom odstrihnúť a konček schovať do vnútra telíčka pomocou zadnej strany ihly.




Pri hračkách, ktoré budú určené napríklad pre veľmi malé deti, je dobré priadzu upevniť ešte uzlíkom. Pomocou ihly alebo háčika z uháčkovaného tvaru vyberte kúsok výplne, urobte do nej uzlík, odstrihnite priadzu a zadnou stranou ihly schovajte koniec dovnútra.






  Návody

Tulip Etimo háčik 3,5 mm

Tulip Etimo háčik 3,5 mm

Háčiky Tulip Etimo sú háčiky špičkovej kvality od známeho japonského v..

8.65€
Alize Cotton gold 216 Žltá

Alize Cotton gold 216 Žltá

Úžasná zmesová priadza, ktorá v sebe spája výhody pevnej prírodnej bav..

3.40€
YarnArt Jeans / Gina 18

YarnArt Jeans / Gina 18

Priadza YarnArt JEANS / GINA je už roky najobľúbenejšou vlnou. Má veľm..

1.55€
YarnArt Jeans / Gina 16

YarnArt Jeans / Gina 16

Priadza YarnArt JEANS / GINA je už roky najobľúbenejšou vlnou. Má veľm..

1.55€