Ako háčkovať bobble vzor

list v: Návody a rady :
Ako háčkovať bobble vzor

V návodoch na háčkovanie sa častokrát stretnete so vzormi a očkami, ktoré nepatria medzi tie základné. Jedným z nich je napríklad bobble vzor, ktorý vám priblížime v dnešnom návode.

V návodoch na háčkovanie sa častokrát stretnete so vzormi a očkami, ktoré nepatria medzi tie základné. Jedným z nich je napríklad bobble vzor, ktorý vám priblížime v dnešnom návode.

Čo je bobble vzor?

Bobble vzor, alebo očko, z anglického „bobble stitch“, patrí spolu s popcorn a puff vzorom medzi plastické očká. Nejedná sa o obojstranný vzor, z tohto dôvodu sa najčastejšie používa pri háčkovaní do kruhu. Jeho charakter sa často pletie s popcornovým vzorom, nakoľko je postup ich tvorenia podobný. Základom bobble očka je skupinka troch až piatich spolovice dokončených dlhých stĺpikov, ktoré sú navrchu spojené retiazkovým očkom. Z hľadiska spotreby priadze pri háčkovaní patrí bobble vzor medzi tie s vyššou spotrebou.

Ako háčkovať bobble očká

Na uháčkovanie klasického bobble očka, vám bude stačiť základná znalosť tvorenia háčkovanej retiazky a dlhého stĺpika.

1. Krok: Najprv uháčkujte základ, do ktorého budete jednotlivé bobble očká háčkovať. Môže ním byť obyčajná retiazka alebo retiazková medzera medzi inými očkami. V prípade, že háčkujete podľa návodu, riaďte sa pokynmi uvedenými v ňom.

2. Krok: Nahoďte priadzu na háčik

Ako háčkovať bobble vzor_galantéria mimib_1.jpg

Vložte háčik do ľubovoľného očka, príp. miesta, ktoré je uvedené v návode, opäť nahoďte priadzu a pretiahnite späť cez očko. Na háčiku budete mať celkovo tri očká.

Ako háčkovať bobble vzor_galantéria mimib_2.jpg

Nahoďte priadzu a pretiahnite prvými dvomi očkami na háčiku, vznikne vám spolovice dokončený dlhý stĺpik.

Ako háčkovať bobble vzor_galantéria mimib_3.jpg

3. Krok: Priadzu opäť nahoďte, vložte háčik do toho istého očka ako v predchádzajúcom kroku, nahoďte priadzu, pretiahnite späť cez očko, nahoďte priadzu, pretiahnite cez dve očká na háčiku. Tento krok zopakujte ešte 2 až 4 krát, podľa toho, z koľkých nedokončených DS chcete váš bobble vytvoriť.

Ako háčkovať bobble vzor_galantéria mimib_4.jpg

Keď dosiahnete požadovaný počet spolovice dokončených DS, opäť nahoďte priadzu a pretiahnite všetkými očkami, ktoré máte na háčiku.

Ako háčkovať bobble vzor_galantéria mimib_5.jpg

Na dokončenie bobble, urobte jedno RO.

Ako háčkovať bobble vzor_galantéria mimib_6.jpg

Kde využiť bobble vzor

Tento vzor patrí medzi často používané pri tvorení háčkovaných štvorcov alebo kruhových vzorov, ako sú napríklad koberce. Dajú sa však využiť tiež pri háčkovaní šatiek či oblečenia, avšak len v každom párnom resp. každom nepárnom riadku, nakoľko vzor nie je obojstranný.

Využitie bobble vzoru v praxi (háčkovaný štvorec):

Ako háčkovať bobble vzor_galantéria mimib_7.jpg

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December