Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor

list v: Návody a rady :
Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor

Obľúbili ste si háčkovanie a rozhodli sa pustiť i do komplikovanejších návodov? Jedným z najčastejších vzorov, s ktorými sa v nich stretnete, bude bublinkový popcorn vzor. V dnešnom návode vám preto priblížime, ako ho uháčkovať.

Obľúbili ste si háčkovanie a rozhodli sa pustiť i do komplikovanejších návodov? Jedným z najčastejších vzorov, s ktorými sa v nich stretnete, bude bublinkový popcorn vzor. V dnešnom návode vám preto priblížime, ako ho uháčkovať.

 

Čo je to popcorn vzor?

Popcorn, alebo bublinkové očko, patrí do skupiny plastických háčkovaných vzorov, ktoré sa častokrát vyskytujú v návodoch na rôzne výrobky. Veľkej obľube sa teší najmä vďaka množstvu možností, kde, a ako, ho môžete použiť. Okrem toho vám na jeho uháčkovanie budú stačiť len základné znalosti háčkovania dlhého stĺpika a pevného očka.

Ako háčkovať popcorn vzor

1. krok: Tak, ako pri všetkých háčkovaných očkách, si najprv pripravte základ, do ktorého budete popcorn stĺpiky háčkovať. Ako základ zvyčajne slúži klasická retiazka, prípadne retiazková medzera alebo iný priestor v háčkovanom vzore. Všetky informácie o základe, do ktorého budete háčkovať nájdete vo vašom návode.

2. krok: Začnite nahodením priadze na háčik.

Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor-galantéria mimib1.jpg

Vložte háčik do miesta, do ktorého chcete stĺpik uháčkovať, nahoďte priadzu, pretiahnite späť cez očko, do ktorého ste háčik vložili, znova nahoďte priadzu, pretiahnite prvými dvomi očkami na háčiku, nahoďte priadzu a pretiahnite dvomi očkami, ktoré vám ostali na háčiku. Týmto postupom ste vytvorili prvý dlhý stĺpik.

Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor-galantéria mimib2.jpg

Do toho istého očka, kam ste háčkovali prvý DS, uháčkujte ešte 3 až 4 ďalšie.

Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor-galantéria mimib3.jpg

Popcorn očko sa väčšinou skladá zo 4 až 5 DS. Pre užšie očko zvoľte variant zo 4 DS a pre objemnejšie, variant z 5 DS. 

3. krok: Teraz prichádza tá najzaujímavejšia časť, kedy z vašich dlhých stĺpikov vytvoríte plastický popcorn. Háčik vytiahnite z posledného DS, ktorý ste uháčkovali a vložte ho spredu do 1. z piatich resp. štyroch DS, ktoré ste uháčkovali.

Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor-galantéria mimib4.jpg

Ďalej vložte háčik zozadu aj do posledného DS z ktorého ste ho pred chvíľou vytiahli

Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor-galantéria mimib5.jpg

a pretiahnite ho naspäť cez 1. DS, ako keby ste robili pevné očko. Vznikne vám váš prvý popcorn, ktorého vypuklá strana bude na prednej strane, tj. otočená smerom k vám. 

Popcorn očko však môžete jednoducho urobiť aj obojstranným vzorom. Stačí, ak v 3. kroku háčik vložíte do 1.DS zozadu. Dosiahnete tak, že vypuklá strana očka bude smerovať opačným smerom, tj. smerom od vás.

Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor-galantéria mimib6.jpg

4. krok: Na dokončenie očka už len uháčkujte jedno pevné očko (PO), ktoré váš popcorn upevní na mieste.

Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor-galantéria mimib7.jpg

Ako využiť popcorn vzor

Popcorn vzor sa vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu často využíva pri háčkovaní množstva rôznych výrobkov. Môžete z neho háčkovať celé riadky a vytvoriť tak pevný plastický vzor, vhodný napríklad na výrobu obalu na knihu alebo tablet. Pri háčkovaní šatiek alebo šálov ním dokážete celý vzor ozvláštniť a spestriť novou textúrou. No azda najkreatívnejším riešením je vytváranie jednoduchých obrázkov pomocou tohto vzoru, napríklad na dečkách alebo oblečení.

Vytvorenie plastického srdiečka pomocou popcorn očiek: 

Ako háčkovať bublinkový popcorn vzor-galantéria mimib8.jpg

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December