Ako háčkovať viktoriánsky vzor

list v: Návody a rady :
Ako háčkovať viktoriánsky vzor

Háčkovanie je obľúbenou ručnou prácou už po mnoho generácií. Za ten čas sa vystriedalo množstvo nových vzorov, ktoré postupne prichádzali do módy. K takým vzorom patrí aj viktoriánsky, ktorý svojím vintage nádychom nadchne aj dnes.

Háčkovanie je obľúbenou ručnou prácou už po mnoho generácií. Za ten čas sa vystriedalo množstvo nových vzorov, ktoré postupne prichádzali do módy. K takým vzorom patrí aj viktoriánsky, ktorý svojím vintage nádychom nadchne aj dnes.

 

Kde viktoriánsky vzor využijete

Viktoriánsky vzor má širokú škálu využitia a to najmä v oblasti dekorácií do domácnosti. Vďaka svojmu vzdušnému, čipkovanému nádychu je skvelým vzorom na háčkovanie diek alebo prehozov. Ak si ešte netrúfate na háčkovanie celej deky, môžete si z neho vyrobiť napríklad šatku, šál alebo tašku. Ak ste milovníkom výziev, vyskúšajte z neho uháčkovať pončo alebo ľahký svetrík. 

Z akej priadze háčkovať

Viktoriánsky vzor môžete háčkovať z množstva priadzí. Najlepšie vynikne, ak si zvolíte tenšie priadze, na veľkosť háčika max. 3 - 4 mm. Získate tak jemný, takmer čipkovaný úplet, vhodný na výrobu oblečenia na prechodné obdobie. Z našej ponuky to budú najmä priadze Alize Diva, Alize Bella, Camilla a Alize Cotton Gold. 

Ak plánujete háčkovať deku alebo väčší úplet, ktorý by ste z tenkej priadze háčkovali pridlho, môžete si zvoliť aj hrubšiu priadzu. V tom prípade vám odporúčame zvoliť si väčší háčik. Čím väčší háčik si zvolíte, tým voľnejšie očká uháčkujete a dosiahnete tak padavý, nie príliš hrubý úplet. Ak ste sa rozhodli z viktoriánskeho vzoru háčkovať niečo pevnejšie, ako napríklad tašku, môžete zi zvoliť menší háčik, aby bol váš úplet hrubší a udržal tak hmotnosť vášho nákladu.

Ako háčkovať viktoriánsky vzor

1.krok: Uháčkujte retiazku pozostávajúcu z násobku 11RO+1RO. Potom otočte.

obr.1 (16).jpg

2.krok: Do 2.RO od háčika háčkujte KS. Pokračujte háčkovaním KS do všetkých RO v riadku. Na konci riadka úplet otočte.

obr.2 (14).jpg

3.krok: Háčkujte 3RO. Potom preskočte 1.KS a háčkujte DS do nasled. KS. *Preskočte nasled. 2KS a do nasle. KS háčkujte DS+RO+DS.

obr.3 (14).jpg

Preskočte nasled. 2KS a do nasled. KS háčkujte 2DS+RO+2DS.

obr.4 (16).jpg

* Interval medzi * opakujte až do konca riadka resp. po 4KS od konca riadka. 

Potom preskočte nasled. 2KS a do nasled. 2 KS háčkujte do každého DS.

obr.5 (14).jpg

Potom úplet otočte. 

4.krok: Háčkujte 3RO na začiatku riadka. Preskočte 1.DS (posledný DS na konci predošlého riadka) a do nasled. DS háčkujte 1DS.

obr.6 (15).jpg

*Do nasled. RO medzierky ktorá vznikla medzi 2DS v predošlom riadku háčkujte 2DS+RO+2DS.

obr.7 (10).jpg

Do nasled. RO medzierky medzi dvomi 2DS skupinkami háčkujte DS+RO+DS.

obr.8 (9).jpg

* Postup medzi * opakujte do konca riadka resp. po poslednú RO medzierku medzi dvomi DS v predošlom riadku. 

Potom háčkujte DS do nasled. DS a do medzierky pod 3RO na začiatku predošlého riadka háčkujte DS.

obr.9 (7).jpg

Vo všetkých ďalších riadkoch postupujte ako v kroku 4. Jedinou zmenou bude poradie, v ktorom budete háčkovať DS a RO skupinky do RO medzierok. Stačí ak si zapamätáte, že do každej medzierky v skupinke 2DS+RO+2DS, budete háčkovať DS+RO+DS. Do skupiniek DS+RO+DS budete zase háčkovať 2DS+RO+2DS.

Alternatívne ukončenie: Ak chcete vzorovaný úplet ukončiť tak, aby mal rovný okraj, môžete to urobiť nasled. spôsobom: Do každého DS v poslednom riadku háčkujte KS, všetky RO preskočte. Potom ukončite a schovajte koniec priadze.

Okraj úpletu môžete dozdobiť napríklad strapcami zo zvyšnej priadze.

obr.10 (6).jpg

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December