Dečka do postieľky z háčkovaných šesťuholníkov

list v: Návody a rady :
Dečka do postieľky z háčkovaných šesťuholníkov

Háčkované dečky sú neodeliteľnou súčasťou každej detskej výbavičky. Aby žiadna nechýbala ani v tej vašej, uháčkujte si ju podľa nášho jednoduchého návodu.

Háčkované dečky sú neodeliteľnou súčasťou každej detskej výbavičky. Aby žiadna nechýbala ani v tej vašej, uháčkujte si ju podľa nášho jednoduchého návodu.

Čo budete potrebovať

  • Na háčkovanie dečky veľkosti: cca 50 x 75 cm
  • 5 klbiek priadze Alize Baby Best v piatich rôznych farbách, spolu 500 g priadze
  • 3,5 mm háčik
  • Ihlu na priadzu

Použité skratky

RO – retiazkové očko

PO – pevné očko

KS – krátky stĺpik

DS – dlhý stĺpik

Puff – podrobný návod na puff stĺpik nájdete tu.

Ako postupovať

Deka je háčkovaná zo šesťdesiatich háčkovaných šesťuholníkov. Dvanásť šesťuholníkov z každej farby, ktoré následne zošijete.

Háčkovanie šesťuholníkov

1) Háčkujte 5RO, ktoré spojíte pomocou RO, aby ste vytvorili kruh.

obr.1 (17).jpg

2) Do kruhu z RO háčujte 6 puff stĺpikov + 2RO za každým puff (RO vytvorené na vrchu puff stlĺpika nerátame ako RO). Pred háčkovaním 1. puff nie je potrebné háčkovať retiazkové očká. Začnite rovno nahodením priadze a vložením háčika do kruhu z RO.

obr.2 (15).jpg

Po uháčkovaní posledných 2RO háčkujte PO do 1. puff v riadku.

obr.3 (15).jpg

3) Do všetkých 2RO medzier v predošlom riadku háčkujte opakovanie puff + 2RO + puff + 2RO. V každej medzierke by ste mali mať na konci riadka 2 puff stĺpiky. Po uháčkovaní posledných 2RO háčkujte PO do 1.puff v riadku.

obr.4 (17).jpg

4) 3RO, 2DS do nasled. 2RO medzery vytvorenej v predošlom riadku

obr.5 (15).jpg

, RO, 3DS do tej istej medzery.

obr.6 (16).jpg

*Do nasled. 2RO medzery háčkujte 3DS, do ďalšej nasled. medzery potom háčkujte 3DS+RO+3DS.* Úsek vyznačený * opakujte do konca riadka, tj. po poslednú voľnú 2RO medzeru. Do 3.RO na začiatku riadka potom háčkujte PO.

obr.7 (11).jpg

5) Do všetkých nasledujúcich DS v riadku háčkujte KS. Do všetkých RO medzier, ktoré ste vytvorili v predošlom riadku háčkujte 2KS.

obr.8 (10).jpg

Vytvoríte tak hranatý šesťuholníkový tvar. Na konci riadka háčkujte 1PO do PO, ktorým ste ukončili predošlý riadok.

obr.9 (8).jpg

Na záver schovajte konce priadze.

obr.10 (7).jpg

obr.11 (6).jpg

Zošívanie šesťuholníkov

Pred začatím samotného zošívania si všetky šesťuholníky rozprestrite na rovnú podložku a farebne usporiadajte podľa svojho vkusu.

obr.12 (4).jpg

Aby ste dosiahli rozmery deky cca 50 x 75 cm, uložte vždy 6 šesťuholníkov do jedného riadka. Zo šesťdesiatich šesťuholníkov vám tak vznikne 10 riadkov.

Na spájanie šesťuholníkov v rôznych farbách je najlepšie zvoliť si metódu zošívania tzv. neviditeľným stehom. Vďaka nemu nebude priadzu, ktorou ste jednotlivé šesťuholníky zošívali, takmer vôbec vidieť.

Začnite položením dvoch šesťuholníkov na seba, lícovými stranami smerom k sebe. Ihlu s priadzou vpichnite do zadného očka 2. KS, ktoré ste háčkovali do RO medzierky a tvorí tak jeden z vrcholov šesťuholníka. Ďalej veďte ihlu aj cez rovnaké očko na protiľahlom šesťuholníku.

obr.13 (1).jpg

Priadzu pretiahnite cez tieto očká tak, aby vám ostal jej koniec dlhý cca 7 cm. Nie je potrebné robiť na ňom uzlík, stačí ak ho potom správne schováte do úpletu. Ako správne schovávať konce priadze sa dočítate aj tu.

Pri zošívaní ďalších očiek postupujte takto: Vpichnite ihlu do zadných očiek na oboch šesťuholníkoch, ktoré spájate a pretiahnite priadzu.

obr.14 (1).jpg

Potom z opačnej strany veďte ihlu rovnakým spôsobom cez nasledujúce očká. Tento postup opakujte až do konca strany.

obr.15 (1).jpg

Vždy dbajte o to, aby ste zošívali súhlasné očká na každom zo šesťuholníkov. Ich vrcholy budú potom pekne priliehať a celú deku pospájate ako skladačku. Pri prišívaní ďalších šesťuholníkov už k hotovej časti deky môžete prešiť jednotlivé vrcholy šesťuholníkov aj viacerými stehmi, aby sa vám v rohoch nerobili medzierky a aby ste nevynechali žiadne z očiek.

obr.16 (1).jpg

obr.17 (1).jpg

Na záver nezabudnite schovať všetky konce priadze.

obr.18 (1).jpg

Aby bola vaša deka mäkká a kompaktná, odporúčame ju po zhotovení nablokovať.

dečka 1.jpg

dečka 2.jpg

dečka 3.jpg

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December