Háčkované vzory pre hrubé priadze

list v: Návody a rady :
Háčkované vzory pre hrubé priadze

Hrubé priadze k zime jednoducho patria. Okrem toho, že vás zahrejú, sú výrobky z nich štýlovým módnym doplnkom. Nie vždy je ale jednoduché nájsť ten správny vzor, ktorý rozvinie ich potenciál naplno. Ak si neviete dať rady, v akom vzore háčkovať z vašej novej hrubej priadze, inšpirujte sa nasledovným článkom.

Hrubé priadze k zime jednoducho patria. Okrem toho, že vás zahrejú, sú výrobky z nich štýlovým módnym doplnkom. Nie vždy je ale jednoduché nájsť ten správny vzor, ktorý rozvinie ich potenciál naplno. Ak si neviete dať rady, v akom vzore háčkovať z vašej novej hrubej priadze, inšpirujte sa nasledovným článkom.

Hrubé priadze a práca s nimi

S hrubými pradzami sa stretnete najmä pri háčkovaní zimných úpletov. Väčšina z nich, ako napríklad Superlana Maxi, Yarnart Alpine a Yarnart Everest, sú zmesové priadze. To znamená, že ich zloženie tvorí sčasti akryl a sčasti vlna. Výhodou tejto kombinácie je, že sú pre pokožku príjemnejšie, než čisto vlnené priadze a zároveň vás zahrejú aj v chladnom počasí. Tí náročnejší z vás si určite prídu na svoje pri priadzach z triedy Yarnart Alpine Alpaca, ktoré sú zmesou akrylu, vlny a mäkučkej alpaky.

Háčkovanie z hrubých priadzí je obľúbené najmä vďaka tomu, že váš výrobok z nich vyrobíte oveľa rýchlejšie, než z ich tenších variantov. Ako menšia nevýhoda sa môže javiť fakt, že z nich nedokážete vyrobiť drobné a detailné vzory. Preto by ste sa ale určite nemali nechať odradiť od práce s nimi. Nasledujúce vzory vás presvedčia o tom, že aj háčkované vzory pre hrubé priadze môžu byť zaujímavé.

Krátke, polodlhé a dlhé stĺpiky

 

Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a pri háčkovaní z hrubých priadzí to platí dvojnásobne. Trojica základných stĺpikov je vhodnou voľbou, ak si chcete vytvoriť napríklad tradičný háčkovaný sveter, čiapku či šál. Napriek tomu, že základné stĺpiky sa vám môžu zdať nudné a príliš jednoduché, pri hrubých priadzach nimi určite nepohŕdajte. Keďže stĺpiky háčkované z hrubších priadzí sú väčšie a plastickejšie, nádherne vyniknú a vytvoria tak klasický evergreenový vzhľad vášho úpletu.

hackovane vzory pre hrube priadze obr.1.jpg

hackovane vzory pre hrube priadze obr.2.jpg

Stĺpiky háčkované do predných alebo zadných očiek

 

Háčkovanie stĺpikov do predných alebo zadných očiek dodáva úpletu plastickosť a definovanú štruktúru. Teplé priadze zase nechávajú túto štruktúru krásne vyniknúť. Práve preto je táto kombinácia skvelou voľbou. Vzoru základných stĺpikov dodá trochu komplikovanejší nádych a predsa ním nič nepokazíte ani ako začiatočník.

hackovane vzory pre hrube priadze obr.3.jpg

Tuniský pletený vzor

 

Skvelou technikou, ktorú môžete použiť, je tuniské háčkovanie. Táto technika má veľmi blízko k pleteniu a poteší každého, kto pred ihlicami uprednostní háčik. Tuniské háčkovanie vytvorí vzor, ktorý je od pleteného hladko-obratko, takmer na nerozoznanie. Drobnou nevýhodou je, že tuniské háčkovanie vytvára pomerne hrubý úplet a preto nie je vhodné na niektoré druhy výrobkov. Ako háčkovať pletený vzor tuniskou technikou sa dočítate tu.

hackovane vzory pre hrube priadze obr.4.jpg

Plastický popcornový vzor

 

Popcornový vzor háčkovaný z hrubej priadze upúta pozornosť už na prvý pohľad. Ak patríte medzi milovníkov variácie a máte hravú povahu, určite naň nezabudnite pri tvorení vášho ďalšieho zimného svetra. Aj keď sa klasické popcornové stĺpiky väčšinou skladajú z piatich spojených DS, pri hrubých priadzach vám na dosiahnutie požadovaného efektu postačia aj štyri. Obľúbenou formou zakomponovania popcornových stĺpikov do vášho úpletu je ich kombinácia s krátkymi stĺpikmi. Ich plastická štruktúra na hladkom úplete z krátkych stĺpikov dobre vynikne, preto z nich môžete vytvoriť napríklad i celé nápisy alebo jednoduchšie vzory. Ako háčkovať plastický popcorn sa dočítate tu.

hackovane vzory pre hrube priadze obr.5.jpg

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December