Háčkovaný šál v tkanom vzore

list v: Návody a rady :
Háčkovaný šál v tkanom vzore

Šály sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy proti zime a mrazivému počasiu. Taktiež ich zaraďujeme k najobľúbenejším háčkovaným výrobkom. Pomocou tohto návodu si háčkovaný šál môžete urobiť v rôznych farebných kombináciách pre seba, alebo ako darček pre vašich blízkych.

Šály sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy proti zime a mrazivému počasiu. Taktiež ich zaraďujeme k najobľúbenejším háčkovaným výrobkom. Pomocou tohto návodu si háčkovaný šál môžete urobiť v rôznych farebných kombináciách pre seba, alebo ako darček pre vašich blízkych.

 

háčkovaný šál.jpg

 

Čo budete potrebovať:

4x 100g priadze Alize Diva plus, každé klbko v inej farbe

5 mm háčik na tuniské háčkovanie – minimálne 25 cm dlhý

Krajčírsky meter alebo pravítko

Ihlu na priadzu

Nožnice

Špendlíky

Podložku na blokovanie

Použité skratky:

RO – retiazkové očko

nasled. - nasledujúce

Ako postupovať:

Striedanie farieb

Hotový háčkovaný šál sa bude skladať zo štyroch rôznofarebných častí. Preto bude vaším prvým krokom voľba poradia, v akom budú farby za sebou nasledovať. Každá časť sa skladá z dvoch rôznofarebných priadzí. Táto kombinácia dvoch farieb zabezpečí tkaný vzhľad úpletu. Šál začnete háčkovať v dvoch ľubovoľných farbách. Označme ich A a B. Po dokončení prvej časti priadzu A ukončíte a k farbe B pridáte novú farbu, C. Ďalšiu časť budete háčkovať z farieb B a C. Po dokončení druhej časti ukončíte farbu B a pokračujete háčkovaním farbou C a novou farbou D. Keď uháčkujete aj túto časť, ukončíte farbu C a k farbe D, pridáte farbu A a uháčkujete poslednú časť.

Tkaný vzor

Základ: Háčkujte 46 RO z farby A

1.riadok

Tam: Retiazku otočte tak, aby výstupky na spodnej strane každého RO smerovali nahor. Do výstupku na spodnej časti 2.RO vložte háčik, nahoďte očko a pretiahnite naspäť. 

háčkovaný šál obr.1.jpg

háčkovaný šál obr.2.jpg

Vznikne vám tak nové očko na háčiku. Rovnako vytvorte očká aj v nasledujúcich výstupkoch RO, až prídete na koniec riadka. Na háčiku budete mať 45 RO.

Späť: Nahoďte priadzu a pretiahnite cez prvé očko na háčiku.

háčkovaný šál obr.3.jpg

*Opäť nahoďte priadzu a pretiahnite cez nasled. dve očká na háčiku.* postup medzi ** opakujte až kým budete mať na háčiku už len 1 očko. 

háčkovaný šál obr.4.jpg

2.riadok

Tam: Preskočte prvú zvislú nitku v riadku. Zvislé nitky sme na obrázku zvýraznili modrou farbou.

háčkovaný šál obr.5.jpg

Pod druhú zvislú nitku vložte háčik, nahoďte priadzu a vytiahnite očko. 

háčkovaný šál obr.6.jpg

háčkovaný šál obr.7.jpg

Pokračujte rovnako aj pod nasledujúce zvislé nitky, až po poslednú v riadku. Na konci riadka vložte háčik pod dvojnitku, ktorá je na okraji úpletu a urobte očko.

háčkovaný šál obr.8.jpg

Späť: Vezmite farbu B, nahoďte ju na háčik namiesto farby A a pretiahnite prvým očkom na háčiku. 

háčkovaný šál obr.9.jpg

háčkovaný šál obr.10.jpg

Potom * nahoďte priadzu a pretiahnite cez nasled. dve očká na háčiku.* postup medzi ** opakujte, až kým budete mať na háčiku už len 1 očko. 

háčkovaný šál obr.11.jpg

Háčkovanie rôznofarebných častí:

Ďalej pokračujte háčkovaním každého riadka postupom v riadku 2. Na konci každej časti tam, presuňte priadzu, s ktorou ste daný riadok háčkovali dopredu a háčkujte časť späť druhou farbou.

háčkovaný šál obr.12.jpg

Obe priadze tak nie je potrebné odstrihnúť a znovu napojiť po každom riadku.

Postupne ako budete háčkovať uvidíte, ako sa v úplete striedajú riadky so zvislými nitkami vo farbe A a so zvislými nitkami vo farbe B. Keď úplet otočíte na rubovú stranu, budú ho tvoriť pásiky striedajúcich sa týchto dvoch farieb.

1. Riadok 2 opakujte, kým úplet dosiahne dĺžku cca 45 cm. 

háčkovaný šál obr.13.jpg

Skončite dokončením časti tam, ktorú ste háčkovali farbou B. Odstrihnite farbu A, nechajte dlhší koniec, aby sa dal dobre schovať do úpletu a napojte farbu C rovnakým spôsobom, akým ste pripojili farbu B na začiatku háčkovania. 

háčkovaný šál obr.14.jpg

2. Pokračujte háčkovaním postupu v riadku 2 striedaním farieb B a C. Keď uháčkujete časť dlhú 45 cm, skončite dokončením časti tam vo farbe C, odstrihnite farbu B a napojte farbu D.

3. Tak ako pri predošlých častiach, háčkujte tretiu časť postupom v riadku 2 a skončite dokončením časti tam vo farbe D. Farbu C odstrihnite a napojte farbu A.

4. Poslednú časť háčkujte rovnako ako predošlé, striedaním farieb D a A. Skončite po dosiahnutí dĺžky 45 cm a ukončením riadka späť vo farbe A. 

Posledný riadok: Háčkujte RO, preskočte prvú zvislú nitku riadka a do nasled. zvislej nitky háčkujte KS. 

háčkovaný šál obr.15.jpg

Do všetkých nasledujúcich zvislých nitiek háčkujte KS až po poslednú dvojnitku na konci riadka. Potom ukončite. 

háčkovaný šál obr.16.jpg

Na záver vezmite ihlu na priadzu a schovajte všetky konce priadze do úpletu.

Blokovanie výrobku:

Výrobky háčkované tuniskou technikou majú tendenciu sa vlniť a krútiť. Čiastočne môžete krúteniu sa zabrániť háčkovaním voľnejších očiek, ale stále sa nevyhnete potrebe výrobok na záver nablokovať.

Uháčkovaný šál ponorte do lavóra s vlažnou vodou a nechajte chvíľu nasiaknuť. Potom šál vyberte z lavóra a opatrne vyžmýkajte. Vyhnite sa žmýkaniu krútením, mohlo by vyťahať niektoré očká viac než iné. Vlhký šál rozprestrite na suchý uterák, môžete ho doň aj zakrútiť, aby ste vyžmýkali čo najviac prebytočnej vody. Potom šál rozprestrite na vopred pripravenú podložku na blokovanie. Ako podložku môžete použiť akýkoľvek povrch z penového materiálu. Vyrovnajte všetky vlnky a nerovnosti a pripnite šál k podložke pomocou špendlíkov.

háčkovaný šál obr.17.jpg

Nechajte šál vyschnúť, môže to trvať i niekoľko dní. Odstráňte ho z podložky až keď sa presvedčíte, že je úplne suchý.

Aby ste dosiahli čo najlepší výsledok, po blokovaní môžete šál prežehliť naparovacou žehličkou na nízkom stupni.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December