Puzdro na háčiky

list v: Návody a rady :
Puzdro na háčiky

Háčiky sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého tvorcu háčkovaných výrobkov. Ak sa háčkovaniu venujete dlhšie, určite vám je známy ten pocit, keď v tom množstve zrazu neviete nájsť ten správny. Aby ste nabudúce poľahky našli všetky vaše háčiky na jednom mieste, vyrobte si podľa nasledujúceho návodu háčkované puzdro.

Háčiky sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého tvorcu háčkovaných výrobkov. Ak sa háčkovaniu venujete dlhšie, určite vám je známy ten pocit, keď v tom množstve zrazu neviete nájsť ten správny. Aby ste nabudúce poľahky našli všetky vaše háčiky na jednom mieste, vyrobte si podľa nasledujúceho návodu háčkované puzdro.

Budete potrebovať

  • 100 g modrej priadze Alize Diva plus
  • 50 g bielej priadze Alize Diva
  • 3,5 mm háčik
  • 3 mm háčik
  • Ihla na priadzu
  • Nožnice

Použité skratky

RO – retiazkové očko

KS – krátky stĺpik

DS – dlhý stĺpik

Ako prispôsobiť veľkosť vašim potrebám

Hotové puzdro v rozloženom stave dosahuje dĺžku 42 cm a šírku 18 cm a obsahuje priečinky na 17 háčikov. Tieto parametre si však môžete upraviť aj podľa seba, a to nasledovným spôsobom:

Priečinky na háčiky sú tvorené opakujúcim sa čipkovaným vzorom, ohraničeným DS, ktoré tvoria líniu, po ktorej k základu tieto priečinky prišijete. Na 17 priečinkov je potrebné uháčkovať úplet o dĺžke 86 RO. 85 RO tvorí samotné pútka, 1RO je háčkované navyše na otočenie. Z toho vyplýva, že počet očiek, ktoré musíte uháčkovať sa dá jednoducho vypočítať, a to nasledovne: Na každé pútko, ktoré chcete urobiť rátajte 5RO a na záver nezabudnite pridať ešte 1RO. V praxi to znamená, že ak sa rozhodnete uháčkovať napríkad 10 priečinkov, váš počet očiek bude 10 x 5 + 1, teda 51 RO.

Tomuto počtu musíte prispôsobiť aj dĺžku základu, teda úpletu z priadze Alize Diva plus. Na 1 pútko pripadajú 2 cm dĺžky úpletu. Ak chcete uháčkovať napríklad 10 pútiek, dĺžka úpletu musí byť 20 cm + cca. 8 cm navyše, aby sa dalo puzdro zavrieť.

Ako postupovať:

Najprv uháčkujte základný obdĺžnik z priadze Alize Diva plus, 3,5 mm háčikom, podľa nasledujúceho postupu:

1) 46 RO

2) KS do 4.RO od háčika (RO, presk. nasled. RO, KS do nasled. RO)*opak. do konca riadka

obr.1.jpg

obr.2.jpg

3) 2RO, presk. nasled. KS, KS do nasled. RO medzery (RO, KS do nasled. RO medzery)*opak. do konca riadka, na konci riadka posledný KS háčkujte do medzery medzi prvým KS a 2RO na začiatku predošlého riadka.

obr.3.jpg

obr.4.jpg

Opakujte riadok 3, kým váš úplet dosiahne dĺžku cca. 42 cm.

Keď už máte základný obdĺžnik dokončený, môžete sa pustiť do háčkovania čipkovaného vnútra, ktoré bude tvoriť jednotlivé priečinky na vaše háčiky. Skladá sa z dvoch častí, ktoré sa háčkujú veľmi podobne. Začnite háčkovať dolnú časť podľa nasledujúceho postupu z bielej priadze Alize Diva, 3 mm háčikom:

1) 86RO

2) KS do 2.RO od háčika, KS do každého KS

3) 2RO, (presk. nasled. KS, 2DS do nasled. KS, 2DS do nasled. KS, presk. nasled. KS, DS do nasled. KS)*opak. do konca riadka

obr.5.jpg

4) 2RO, (4DS do medzery medzi 2DS a 2DS skupinkami v predošlom riadku, DS do nasled. samostatne stojaceho DS)*opak. do konca riadka

obr.6.jpg

5) 2RO, (4DS do medzery medzi 2. a 3. DS v 4DS skupinke v predošlom riadku, DS do nasled. samostatne stojaceho DS)*opak. do konca riadka

Riadok 5 opakujte ešte 11 krát, potom ukončite a schovajte konce priadze

Hornú časť začnite háčkovať rovnako ako dolnú časť vnútra puzdra. Uháčkujte prvé štyri riadky a následne háčkujte riadok 5, 2 krát. Potom ukončite a schovajte konce priadze.

Po dokončení vnútra puzdra vám už zostáva len uháčkovať dlhú retiazku, ktorou puzdro zviažete. Postupujte nasledovne:

1) 100 RO

2) KS do 2. RO od háčika, KS do každého KS do konca riadka.

Na koniec retiazky môžete vyrobiť malú bambuľku z priadze.

Zošitie puzdra:

Základný úplet rozložte na rovnú plochu. Dve časti vnútra položte na základ a v prípade potreby prišpendlite. Hornú časť vnútra stačí prišiť po obvode hornej strany a bočných strán. Dolnú časť najprv prišite po obvode, s vynechaním hornej strany, z ktorej sa budú háčiky vkladať do pútiek. Potom začnite vytvárať jednotlivé pútka: Prišite čipkovaný úplet po vertikálnej línii DS k základu. Na záver prišite retiazku s bambuľkou zvnútra na bočnú stranu a vaše puzdro je hotové. 

obr.7.jpg

puzdro 1.jpg

puzdro 2.jpg

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota Január Február Marec Apríl Máj Jún Júl August September Október November December